Според проучване на сдружение Екатерина Каравелова, психическото, емоционалното, икономическото и

...
Според проучване на сдружение Екатерина Каравелова, психическото, емоционалното, икономическото и
Коментари Харесай

Изследване: Насилието не е насилие, ако не е физическо

Според изследване на съдружие " Екатерина Каравелова ", психическото, прочувственото, икономическото и половото принуждение в множеството случаи се одобряват като естествени връзки сред сътрудници

Като сполучлива регистрира годината женско съдружие " Екатерина Каравелова " в Силистра, което от 20 години работи по проблемите на домашното принуждение. Организацията поддържа 4 обществени услуги - спешен център за дами и деца, претърпели принуждение, преходна къща " Резилианс ", Център за консултиране и предварителна защита на домашно принуждение и Център за социална поддръжка.

Над 36 хиляди лева са събрани от благотворителни акции и базари за възстановяване на изискванията в спешния център за жертвите на домашно принуждение. Приключва и работа по огромен план, чиято съществена цел е осъществяване на проучвания за аргументите, следствията и вероятните подходи за попречване на насилието, учредено на пола, както и връзката с равенството във връзка с пола.

Едно от последните изследвания, измежду близо 3000 души, демонстрира, че у нас за принуждение се одобряват единствено случаите, когато има физическо принуждение.

Много хора започнаха да подаряват и да ни поддържат, показа Галя Иванова, правист в Женско съдружие " Екатерина Каравелова " в Силистра.

Един от деятелите за благотворителните базари е ирландката Бернадет Легет. Благодарение на нея е възобновено обзавеждането в Кризисния център за жертви от принуждение. Закупени са кревати, дрешници, скринове и нощни шкафчета, печки, сушилня и други уреди за семейството. Казва, че го прави, тъй като не може по различен метод.

" Винаги върша това. Обичам да оказвам помощ, обичам да давам, не обичам да вземам ", сподели пред Легет.

4000 лв. е предоставило сдружението на майка - жертва на домашно принуждение, която остава сама с децата си, описа психологът Ванушка Дамянова:

" Това са 7 деца, тя осигуряваше просветителните им потребности и всички потребности на една минимална работна заплата. Живееха в извънредно неприятни битови условия ".

През 2022 година през Кризисния център са минали 38 лица, от които 26 деца. Жертви на домашно принуждение стават дами от разнообразни обществени групи и възрасти, сподели Христина Кирова. Едни съумяват да продължат напред, само че повече са случаите, когато се връщат в неприятната среда.

" Този интервал в Кризисния център не им е задоволителен, с цел да придобият самонадеяност, че могат да се оправят сами. Това ги кара да се върнат още веднъж при насилниците, тъй като по този начин обезпечават издръжка на децата си и среда, в която те считат, че е добра, въпреки че всички знаем, че не е по този начин ", изясни Кирова. Според нея би трябвало да има услуги, които да не престават работата с такива дами.

Имат и консуматори на напреднала възраст – също жертви на домашно принуждение, само че от страна на децата си. Една от тях е била на 84 години.

Изследване на Женското съдружие взаимно с Великотърновския университет удостоверява практиката в публичното мнение, че насилието не е принуждение, в случай че не е физическо. Останалите видове, като психическо, прочувствено, икономическо и полово, в множеството случаи се одобряват като естествени връзки сред сътрудници.

" Това води до нараснала приемливост към насилието. Изследването демонстрира, че с цел да се ограничи и противодейства на домашното принуждение е належащо да се работи в посока предварителна защита и намеса ".

В резултат на изследвания във университета във Велико Търново, в специалността " Социална логика на психиката " е включена и тематиката за етнопсихологическите характерности на българското семейство.

Предстои издаването на справочник за политици за домашното принуждение и провеждането на научна конференция по тематиката, както и визити в Европейския парламент. Срещи ще има и в българското Народно заседание за разискване на промени в законодателството. Една от задачите е тематиката за домашното принуждение да влезе и в образователната стратегия у нас.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР