Според проучване на S&P Global производствената активност в 20-те държави,

...
Според проучване на S&P Global производствената активност в 20-те държави,
Коментари Харесай

Производствената активност в еврозоната се забавя: S&P Global

Според изследване на S&P Global индустриалната интензивност в 20-те страни, употребяващи еврото, е намаляла с най-бързия си ритъм от пандемията Covid-19 насам на фона на задълбочаващата се разлика в световното търсене на артикули и услуги.

Публикуваният отчет сподели, че показателят на мениджърите по поръчките (PMI) в индустрията е понижен до 44,6 през май от 45,8 през април и се е намалил още повече под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването. Подобен индикатор за услугите спадна до двумесечно дъно, макар че показанието му от 55,9 към момента алармира за постоянна агресия.

Данните демонстрираха, че по-доброто показване на услугите по отношение на производството е най-силното от януари 2009 година насам.

Разширяването на растежа през май беше водено от най-голямата стопанска система в еврозоната - Германия, където производството набъбна с най-резкия ритъм от 13 месеца насам, въпреки и единствено в областта на услугите. Според S&P на най-голямото разширение на производството в бранша на услугите от август 2021 година насам е противодействал най-резкият спад на производството на артикули в Германия от шест месеца насам.

Във Франция, втората по величина стопанска система в еврозоната, растежът се намали до най-ниското си равнище за сегашния четиримесечен интервал на агресия, като отслабеният напредък в бранша на услугите бе съпроводен от още по-значителен спад в производството на артикули.

Въпреки че останалата част от района като цяло регистрира напредък за пети следващ месец, експанзията се забави до най-ниското си равнище от февруари насам заради по-бавния напредък на услугите и все по-силния спад на индустриалната продукция, сочи изследването.

" Брутният вътрешен продукт евентуално е повишен през второто тримесечие с помощта на положителното положение на бранша на услугите ", съобщи Сайръс де ла Рубия, основен икономист в Хамбургската комерсиална банка. " Производственият бранш обаче е мощна спирачка за динамичността на стопанската система като цяло. Германските компании от този бранш са изключително мощно натиснати от спирачките ", добави той.

Според икономиста Европейската централна банка (ЕЦБ) " ще има главоболие " от данните за PMI цените, защото продажните цени в бранша на услугите в действителност са нарастнали повече, в сравнение с през предходния месец. " Именно развиването на цените в този бранш ЕЦБ следи с внимателно око ", изясни де ла Рубия, като добави, че " възходящото придвижване, което към момента се следи тук, пречи на централната банка да направи пауза в лихвените проценти ".

 Снимка: Ройтерс

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР