Според проучване на платформата Credit Donkey само 5% от хората

...
Според проучване на платформата Credit Donkey само 5% от хората
Коментари Харесай

Трикове за маркетолози: Как да накарате потребителите да купуват повече?

Според изследване на платформата Credit Donkey единствено 5% от хората в никакъв случай не са изпитвали виновност за покупката на даден артикул. Това значи, че това е застигало множеството от нас в някакъв миг от живота ни.

Потребителите обаче не са единствените виновници за импулсивните покупки. Все отново те са непрекъснато бомбардирани от реклами и маркетинг тактики, построени особено с цел да ги накарат да харчат.

Инфографиката на TitleMax преглежда 29 психически тактики, посредством които маркетолозите провокират хората.

Триковете са за маркетолози

От платформата Visual Capitalist виждат някои постоянно срещани трендове измежду описаните тактики и ги обобщават в 4 секции:
Визуални трикове с цената
Тези трикове имат за цел съзнателно да минимизират цената, с цел да е по-привлекателна. Например един магазин ще оцени нещо на 9.99 $ вместо на 10 $ и ще етикетира даден артикул като „ купи един продукт и получи втори гратис “ вместо да даде 50% отстъпка.
Умишлени трикове с езика
Важно е не какво казвате, а по какъв начин го казвате. Тази категория е обвързвана с това да накарате един артикул да наподобява безценен, предлагайки ексклузивност и употребявайки избрани думи.
Във физическите обекти
Как наподобяват магазините ви е по-важно, в сравнение с си мислите. Ярък и пъстър вход, спокойна и приятна музика и слагането на спомагателни забавни детайли – тези трикове попадат в категорията.
Неотложност
Създаването на чувство за неотложност и необходимост кара потребителя да работи, опасявайки се, че може да изпусне доста добра оферта.

Теориите на процедура

Докато множеството марки се тормозят да употребяват най-малко една от тези тактики, някои компании необятно ги ползват, с цел да подтикват продажбите си.

Например IKEA е добре позната с объркващия си, наподобяващ лабиринт образ. Това не е инцидентно – архитектурата на магазините е основана, с цел да бъдат продуктите изложени оптимално на показ. Това е така наречен „ Груен “ резултат, кръстен на името на основателя си Виктор Груен, чиито витрини трансформират минувача в покупател.

Друг образец е веригата Costco, където свежите храни (плодове, зеленчуци) са в края на магазина, тъй че потребителите да преминат през електрониката, облеклата и домашните използва, преди да стигнат до по-необходимото.

Тези тактики се разграничават от неприятните практики, каквато да вземем за пример марката за грим Sunday Riley приложи по отношение на съперника си Sephora – писане на подправени рецензии в своя изгода за стимулиране на продажбите. Тогава чиновниците са били насърчавани да пишат положително за компанията, а основният изпълнителен шеф даже е давал указания за това по какъв начин да не бъдат хващани

Вижте цялата инфографика!
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР