Според проучване на Евростат, около 4% от българите са самотни

...
Според проучване на Евростат, около 4% от българите са самотни
Коментари Харесай

Самотата е по-убийствена от затлъстяването

Според изследване на Евростат, към 4% от българите са самотни и няма с кого да споделят проблемите си. За Европа, като цяло, статистиката сочи, че 6% от популацията се намира в това положение.

През последните няколко десетилетия се натрупваха от ден на ден доказателства, че животът в самотност заплашва здравето ни даже повече от затлъстяването и други фактори, които може да доведат до преждевременна гибел.

На 125-та Годишна среща на Американската асоциация по логика на психиката през 2017 година, бяха оповестени резултатите от два огромни мета-анализа (тук и тук) на връзката сред самотата и преждевременната гибел.

Според ръководителя на проучването, Джулиан Холт-Лундщад, данните безапелационно демонстрират, че обществената изолираност и самотата доста покачват риска от това, и то доста повече, в сравнение с други водещи здравни индикатори - затлъстяване, застоял живот, пушене. Според нея, да бъдем свързани обществено с близките, е съществена човешка нужда с голямо значение за нашето оцеляване.

 Снимка 334870

В друго сходно проучване, засягащо 3,4 милиона души от Съединени американски щати, Европа, Азия и Австралия, екипът открил, че трите фактора: самотност, обществена изолираност и това индивидът да живее самичък, покачват риска от преждевременна гибел с 26-32%. Най-ясно изразените отрицателни резултати от самотата са сърдечносъдовите болести и психологичните разстройства.

Най-много самотници има в добре развитите в икономическо отношение страни, а най-тежко наранени са възрастните хора. Към момента в Съединени американски щати повече от 25% от популацията живее в самотност.

У нас също се следи наклонност от ден на ден семейства да живеят без деца, на фона на застаряващо население, а наблюдаващите на процеса приказват за " зараза от самотност ".

 Снимка 334871

Необходимо е да поставяме повече старания за опазване и развиване на взаимоотношенията си с близките и околните си, а на по-глобално равнище - децата да бъдат учени по какъв начин да поддържат връзка здравословно с другите още в учебно заведение.

Затова, дано бъдем по-открити към околните и приятелите си, да ги търсим по-често, създавайки условия за позитивно другарство и да построяваме доверие и непосредственост с тях - потребно е за здравето ни.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР