Според проучване на британската мнозинството от гражданите на страните от

...
Според проучване на британската мнозинството от гражданите на страните от
Коментари Харесай

Социология на британската YouGov: 44% от българите винят НАТО за кризата в Украйна

Според изследване на английската болшинството от жителите на страните от Европейски Съюз приписват на Русия отговорността за обстановката в Украйна. Това не важи за България, където над 44% от респондентите винят за рецесията напълно НАТО, оповестява Сега.

Проучването се основава на отговорите, взети в 16 страни от Европейски Съюз плюс Обединеното кралство, като теренната работа е извършена сред 1 и 25 април. YouGov няма посланичество у нас.

В скандинавските страни, Обединеното кралство, Полша и Холандия повече от 70% от хората считат, че Русия носи отговорност за войната в Украйна. В България и Гърция обаче болшинството считат, че или единствено НАТО носи отговорност, или че отговорността е по едно и също време и на НАТО, и на Русия. По-голямата част от хората в Словакия и Унгария също не са съгласни, че войната е по виновност най-вече на Русия.

У нас 23% са на мнение, че войната е напълно по виновност на Русия. 20% не знаят, 13% считат, че отговорността е разпределена по равно, а 44% хвърлят виновността само върху НАТО.

Докато болшинството от запитаните считат, че европейските страни би трябвало да влагат в защита и сигурност, а не в търговия и дипломация с Русия – мироглед, който се затвърди доста през последните месеци – повече хора в България, Гърция, Словакия и Унгария избират дипломацията и търговията с Русия пред вложенията в защитата.

Агенцията прави заключението, че европейската общност е по-раздвоена по отношение на войната в Украйна, в сравнение с се вижда обществено.

Проучването се занимава и с това доколко и по какъв начин европейците в интервюираните страни поддържат или се опълчват на редица начинания, ориентирани към справяне с съветската инвазия в Украйна. Огромна поддръжка е маркирана за изпращането на филантропична помощ до Украйна (84%), както и за това бежанци от Украйна да влизат в европейски страни (80%) и да им бъде обезпечен достъп до пазара на труда (71%).

Най-трудно за европейците се оказва изпращането на войски, които да се включат във войната дружно с Украйна в интервенция на НАТО (средно единствено 31% поддържат това). По същия метод единствено дребна част от европейците са подготвени да одобряват по-високи енергийни разноски заради глобите, наложени на Русия (въпреки че 42% ги подкрепят).

Ускореното участие на Украйна в Европейски Съюз получава добра поддръжка (с 49% до 30%). Мнозинството от респондентите поддържа изпращането на оръжия и военно съоръжение в Украйна (58%). Отново обаче виждаме, че хората в България, Гърция, Унгария и Словакия са най-вече скептични по отношение на изпращането на оръжия или военна техника и също по този начин изрично се опълчват на изпращането на каквито и да било войски в Украйна.

Какво отличава тези страни от другите, включени в това изследване? Според YouGov някои от тези страни са известни със мощни исторически връзки с Русия, частично заради религиозни връзки, частично поради сходството сред техните леви или комунистически партии и Русия.

Наблюдава се и песимизъм към Запада и НАТО, в случай че не и прям антиамериканизъм. Агенцията отбелязва, че унгарският министър председател Виктор Орбан нормално поддържа Русия и до момента Унгария не се е съгласявала с петролните или газовите наказания против Русия. Въпреки това обществеността в тези страни продължава да стачкува против войната и да изисква повече дейности от своите държавни управления, което значи, че войната се обрисува като поляризиращ проблем в някои европейски общества.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР