Според проучване на Bank of America инвеститорите са прехвърлили основната

...
Според проучване на Bank of America инвеститорите са прехвърлили основната
Коментари Харесай

Инфлацията вече не е най-голямото притеснение на инвеститорите

Според изследване на Bank of America вложителите са трансферирали главната си угриженост от инфлацията към утежняването на геополитическите спорове.

През септември 40% от интервюираните дефинираха като главен риск провокираното от инфлацията стягане на паричната политика, само че в последното изследване на мениджърите на световни фондове този индикатор спадна до 25%. Федералният запас прекрати повишението на лихвените проценти, а октомврийският отчет за показателя на потребителските цени не сподели признаци за идно възобновяване на инфлацията.

Пазарните индикатори в този момент сочат, че е малко евентуално централната банка да продължи да покачва лихвените проценти, като някои прогнози плануват забележителното им намаляване през идната година.

UBS да вземем за пример предвижда понижаване на лихвите от страна на Фед с 275 базисни точки през 2024 година заради закъснение на икономическия напредък, въпреки че не всички институции споделят това мнение. Възможността за сюжет на криза с “ ” в този момент е третото по величина безпокойство измежду интервюираните вложители.

Геополитическите опасности получиха значителност, като през последните два месеца скочиха от 14% на 31% като най-голямо безпокойствие измежду вложителите. Конфликтът сред Израел и Хамас ускори тези опасения, допринасяйки за нарасналото внимание към геополитическото напрежение.

Ключови фигури, измежду които вложителят милиардер Рей Далио и шефът на JPMorgan Джейми Даймън, насочиха предизвестия за разрастващите се спорове, да вземем за пример сред Съединени американски щати и Китай, като Даймън предизвести за опцията за най-тежката рецесия след Втората международна война.

Интересно е, че макар тези геополитически опасения вложителите не се насочват към обичайните сигурни активи. Дори и след спора сред Израел и Хамас пазарът на държавни скъпи бумаги продължи разпродажбите си заради опасенията за по-високи лихвени проценти и възходящи дефицити на Съединени американски щати, засенчвайки последствията от новия спор.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР