Според проучване американските компании са приключили годината със силни резултати,

...
Според проучване американските компании са приключили годината със силни резултати,
Коментари Харесай

Американските компании обезпокоени от недостига на работна ръка заради COVID-19

Според изследване американските компании са завършили годината със мощни резултати, само че са обезпокоени от възобновяването на инфекциите с Covid-19, макар че се чака проблемите с доставките да намалеят.

Малко повече от една трета от икономистите на фирмите показват като максимален риск за вероятностите повишаването на случаите на Covid-19, изпреварвайки повишението на цените, се споделя в тримесечното изследване на Националната асоциация за бизнес стопанска система (НАБЕ) за изискванията за бизнес.

През 2021 година инфлацията се трансформира в възходяща грижа за американските консуматори и предприятия, подхранвана частично от дефицита на артикули в международен мащаб и транспортните усложнения.

NABE съобщи, че към две трети от компаниите регистрират растеж на продажбите през последното тримесечие на 2021 година, което подхожда на последните три изследвания и е измежду най-високите стойности в 40-годишната история на изследването. А съвсем две трети от интервюираните са декларирали, че продажбите в техните компании са се върнали към размерите отпреди рецесията.

„Положителните резултати и вероятности идват макар ясно забележимите дефицити, изключително дефицита на работна ръка“, съобщи ръководителят на изследването Ян Хогрефе.

NABE откри, че 57% от интервюираните са изправени пред дефицит на квалифицирана работна ръка – с 10 пункта повече спрямо октомврийското изследване – до момента в който съвсем една четвърт се борят да намерят неквалифицирана работна ръка, спрямо едвам 11% преди този момент.

„И двата типа дефицит на работна ръка са станали непрекъснато по-разпространени през последната година“, сподели Хогрефе, който е и основен икономист на Boeing Commercial Airplanes.

Почти една трета от интервюираните чакат дефицитът на работна ръка да продължи и през 2023 година или по-късно. За разлика от тях, единствено 11% от компаниите считат, че проблемите във веригата на доставките ще продължат да съществуват и през идната година, а сходен дял от тях преглеждат тези проблеми като главен риск за утежняване на положението им. Мненията за това по кое време ще приключат проблемите се разграничават.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР