Според прогнозите на S&P Global Ratings до края на десетилетието

...
Според прогнозите на S&P Global Ratings до края на десетилетието
Коментари Харесай

Индия ще изпревари Германия по икономическа мощ: S&P

Според прогнозите на S&P Global Ratings до края на десетилетието Индия ще изпревари по икономическа мощност Германия, която е най-силната страна в Европейски Съюз.

В последния си отчет, озаглавен " Глобална кредитна вероятност за 2024 година ", рейтинговата организация предвижда, че до 2030 година южноазиатската страна ще се трансформира в третата по величина стопанска система в света. По данни на Международния валутен фонд (МВФ) понастоящем Индия е на пето място по БВП (БВП) надлежно след Съединени американски щати, Китай, Германия и Япония.

" Основният тест ще бъде дали Индия може да се трансформира в идващия огромен международен индустриален център, което е голяма опция. Разработването на мощна логистична рамка ще бъде от основно значение за превръщането на Индия от стопанска система, доминирана от услугите, в стопанска система, доминирана от производството ", се споделя в отчета на S&P.

Според организацията цифровият пазар, най-много финансовите и потребителските технологии, и автомобилният бранш са главните движещи сили на икономическия напредък на Индия.

S&P предвижда, че Индия ще бъде най-бързо развиващият се пазар през идващите три години, като икономическият напредък ще доближи 6,4% през идната година и 7% през 2026 година Данните обаче съставляват понижение по отношение на 7,2 %, регистрирани през финансовата 2022-2023 година.

Миналата година S&P предвижда, че до 2030 година Индия ще изпревари Германия и Япония. Представената тогава от организацията прогноза за растежа обаче беше по-скромна и възлизаше на приблизително 6,3 % годишно до края на десетилетието.

В същото време Германия, която понастоящем е третата по величина стопанска система в света, чака стопанската система ѝ да се свие с 0,4% през 2023 година заради високата инфлация и цените на силата. През последното тримесечие на 2022 година и първото тримесечие на 2023 година икономическата мощ на Европейски Съюз претърпя спад, навлизайки в техническа криза, която се дефинира като две поредни тримесечия на негативен напредък на Брутният вътрешен продукт.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР