Според президента Георги Първанов Съвместната българо-македонска комисия по историческите и

...
Според президента Георги Първанов Съвместната българо-македонска комисия по историческите и
Коментари Харесай

Според Георги Първанов българо-македонската комисия няма да постигне резултати

Според президента Георги Първанов Съвместната българо-македонска комисия по историческите и просветителните въпроси няма да реализира резултат. Той счита, че от македонска страна взаимни отстъпки за историята няма да бъдат направени. Георги Първанов сподели това на полемика „ Чий е Гоце Делчев? “ А мотив за нея беше представянето на документалния алманах „ Илинденско-Преображенското въстание през погледа на европейските дипломати “, чийто увод е дело на Първанов.

Според президента Георги Първанов Илинденско-Преображенското въстание е българско, тъй като уредниците и участниците в него са българи - това се удостоверява и от документите в новия алманах. Първанов не е склонен с македонистичния прочит за въстанието като „ държавнотворен факт “ на македонската история. Всъщност отводът от „ античния корен “ поради Атина, съгласно него, е насочил Скопие към Илинден - и е значимо България да не пропуща това около ушите си.

Георги Първанов изрази и подозрение пред зам.-председателя на Смесената българо-македонска комисия, че въобще ще се реализира единодушие за общата ни история.
Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012 г.): Вашата работа е обречена, господин Кайчев, просто няма да ви разрешат, тези отвъд нямат мандат да създадат най-малък компромис и с времето дори и знаците, тези симпатични знаци, които вършим между тях за общи празнувания, и те отново ще се спихнат.
Първанов добави, че това, което се чува от Скопие не е схващане за общо минало, а опит за посягане над българската история. Тезата му беше подкрепена от дипломати и историци.

акад. Георги Марков, историк: Аз в Скопие няколко пъти съм бил и споделят „ Абе, слушай в този момент, това е огромно въстание, има за нас, има и за вас. Нашето е Илинденското, вашето е Преображенското “ - това не може да се одобри, да разсичаме въстанието.
Не би трябвало „ да харизваме “ една от най-важните страници от историята си, тъй като по този начин губим всичко, заключи полемиката Георги Първанов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР