Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по

...
Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по
Коментари Харесай

Средната работна заплата у нас намалява

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение в България се усилват в края на март 2022 година с 8,4 хиляди, или с 0,4% по отношение на последното тримесечие на 2021 година, достигайки 2,27 милиона. Спрямо първото тримесечие на 2021 година наетите лица в страната нарастват с 0,5% или с 11,2 хиляди.

В същото време междинната месечна работна заплата в страната понижава едва през първото тримесечие на 2022 година с 1,2% по отношение на последните три месеца на предходната година до 1593 лв., само че нараства с 9% по отношение на първите три месеца на 2021 година

Спрямо края на предходната година най-голямо нарастване на наетите лица се следи в икономическите действия " Операции с недвижими парцели " - със 7,3%, " Административни и спомагателни действия “ - с 2,5% и " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - с 2,3 на 100.

Най-голямо понижение на наетите по трудово и служебно правно отношение пък е записано в дейностите " Търговия, ремонт на коли и мотоциклети " - с 1,2%, и „ Селско, горско и рибно стопанство “ - с 0,8%.

Най-голям условен дял на наетите по трудово и служебно правно отношение продължава да има в дейностите " Преработваща индустрия " (20,8%) и " Търговия; ремонт на коли и мотоциклети " (16,7%), демонстрират експресните данни на Национален статистически институт.

В същото време междинната брутна месечна работна заплата през първото тримесечие на 2022 година е в размер на 1593 лв., като понижава по отношение на предходното тримесечие с 1,2%, само че нараства с 9% по отношение на първото тримесечие на 2021 година

 

Графика на междинната брутна работна заплата по месеци


През януари 2022 година междинната брутна месечна работна заплата е била в размер на 1566 лв., през февруари се е намалила до 1545 лв., преди да нарасне през март до 1668 лв., демонстрират предварителни данни на Национален статистически институт.

Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване на междинната месечна работна заплата през първото тримесечие на актуалната година по отношение на предходното тримесечие, са: " Образование " - растеж с 16,6%, " Селско и горско и рибно стопанство " - с 10,4% и " Държавно ръководство " - с 8,1 на 100, до момента в който понижение на заплатите е записано в дейностите " Финансови и застрахователни действия " - с 6,9%, и " Административни и спомагателни действия " - с 6,6%.

На годишна база междинната месечна работна заплата през интервала януари - март (спрямо началото на 2021 г.) бележи най-голямо e нарастването в икономическите действия " Хотелиерство и ресторантьорство " - с 34,4%, " Култура, спорт и развлечения “ - с 32,7%, и " Административни и спомагателни действия “ - със 17,3%, а в " Образование " и " Държавно ръководство " се резервира на равнището от първото тримесечие на 2021 година.

 istock istock
Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2022 година нараства с 1,8% в публичния бранш, а в частния бранш – с 11,6 на 100.

Икономическите действия с най-високо приблизително месечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през първото тримесечие на актуалната година са " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " (със междинна заплата от 4060 лева), " Финансови и застрахователни действия " (заплата от 2540 лева) и " Професионални действия и научни проучвания " (средна заплата от 2264 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия " Хотелиерство и ресторантьорство " (със междинна заплата от 964 лева), " Селско, горско и рибно стопанство " (1005 лева) и " Други действия " (1088 лева). 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР