Според предварителната оценка добивът на златни руди в Розино ще

...
Според предварителната оценка добивът на златни руди в Розино ще
Коментари Харесай

Velocity Minerals придобива 70% от златодобивния проект "Розино"

Според предварителната оценка добивът на златни руди в " Розино " ще продължи шест години

© Надежда Чипева Още по тематиката
Нов златодобивен план ще донесе близо 100 млн. $ облага

Канадската Velocity Minerals ще придобие 70% от площта " Розино " от " Горубсо - Кърджали "
18 сеп 2018
Канадската Mundoro приготвя продажбата на оловно-цинковия си план край Кърджали

Неназованият покупател ще организира лични сондажи преди подписване на договорката
14 май 2018 Канадската Velocity Minerals, която в България работи като сътрудник на " Горубсо-Кърджали ", ще придобие 70% от златодобивния план " Розино ", който следва да бъде създаден. Компанията е уведомила локалния си съучастник за желанието си да упражни контрактуваната алтернатива, като е предала цялостната предварителна икономическа оценка на плана, оповестиха от Velocity. Обявените през септември общи параметри демонстрират, че създаването на плана ще донесе към 100 млн. $ облага.

Перспективният сектор

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Участъкът " Розино " е част от площта " Тинтява " и се намира на към 50 км западно от Ивайловград. Правата за търсене и изследване там бяха предоставени предходната година на неотдавна записаното сдружение " Тинтява експлорейшън ", което е благосъстоятелност на " Горубсо-Кърджали ". " Упражняването на опцията за " Розино " е основен миг за компанията, реализиран единствено 14 месеца след началото на изследванията ", показва президентът и основен изпълнителен шеф на Velocity Кейт Хендерсън в формалното известие.

Оценката на плана е направена на база упования, че находището ще се създава по открит прийом, а добивът ще продължи шест години. Предварителната преправка ще се прави на място, където от рудата ще се създава златен концентрат със наличие 30 гр./тон. Той ще се транспортира до фабриката на българския сътрудник в Кърджали, където ще се преработва до злато доре като краен артикул.

Капиталовите разноски се правят оценка на 97.6 млн. канадски $ (около 75 млн. щатски долара). Предвижда се облагата да бъде 129 млн. канадски $ (малко под 100 млн. щатски долара) при вътрешна норма на възвращаемост от 33%.

Партньорство

Макар и официално благосъстоятелност на " Горубсо-Кърджали ", сдружението " Тинтява експлорейшън " работи като партньорство с Velocity, която на процедура финансира дейностите по търсене и изследване. Това става посредством друго българско сдружение - " Кибела минералс ", което е дъщерно на канадската компания. От доклада на " Тинтява експлорейшън " за 2017 година се вижда, че тя има търговски и други отговорности в размер на 2.9 млн. лева, което е почти сумата, регистрирана като дълготрайни отговорности от " Кибела минералс " към Velocity.

От известието на канадската компания излиза наяве още, че тя се отдръпва от по-нататъшни изследвания в находището " Чала ", с цел да се концентрира върху плана " Розино ". Концесията за рандеман на златосъдържащи полиметални руди в " Чала " се държи от " Горбусо-Кърджали ". Собственик на кърджалийското сдружение с 85.35% е " Галенит ", в което малко над половината държи изпълнителният шеф и на двете предприятия Живка Ковачева. Останалите акции също са разпределени сред физически лица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР