Според предложението на Cerberus, което все още не е официално,

...
Според предложението на Cerberus, което все още не е официално,
Коментари Харесай

Американската Cerberus може да поеме контрола над Alitalia

Според предлагането на Cerberus, което към момента не е публично, италианското държавно управление ще резервира каузи си в компанията

© Max Rossi Още по тематиката
Lufthansa купува част от активите на банкрутиралата Air Berlin

Затруднената немска самолетна компания ще направи последните си полети през този месец
12 окт 2017
Британската самолетна компания Monarch банкрутира

Правителството и управлението на компанията работят по прибирането на 110 хиляди жители отвън страната
2 окт 2017
Турбуленция над Персийския залив

Голямата тройка самолетни компании от района – Etihad, Emirates и Qatar Airways, отбелязва първата си сериозна рецесия от 15 години
15 сеп 2017 Инвестиционната група преструктурира сполучливо Air Canada. Американската група за частни вложения Cerberus Capital Management е почнала договаряния с италианския авиопревозвач Alitalia, с цел да поеме контрола върху компанията, написа Financial Times. Изданието се базира на източници, близки до диалозите. Ако Cerberus поеме контрола над Alitalia, която сега работи с държавен заем до септември 2018 година, това ще даде опция на италианската компания да продължи да съществува. Новината за интереса от страна на Cerberus идва единствено седмица, откакто стана ясно, че има интерес и от страна на easyJet и Lufthansa, които обаче се повече заинтригувани от закупуването на обособени активи от националния транспортьор на Италия.

Основният развой по продажбата ще премине наложително през Рим. Италианското държавно управление обмисля и национализация на превозвача, който до момента се устояваше от най-големия акционер Etihad. След като арабската група отхвърли да продължи да поддържа интервенциите на Alitalia, компанията влезе в рецесия. От май насам Alitalia се управлява от трима души, предопределение от държавното управление. Фирмата получи и мостов заем от 900 млн. евро, посредством който да извърши отговорностите си към пасажерите до септември 2018 година

Интересът на Cerberus

Първоначално американската група не искаше да подаде оферта. Сега наподобява това се е трансформирало и нюйоркската компания се е свързала с Alitalia и е декларирала, че се интересува от закупуването на превозвача, който досега работи като машина за загуба на пари. Ако Cerberus успее да купи компанията, тя ще би трябвало да бъде изцяло преструктурирана. Източниците на FT прибавят още, че Cerberus е направила в детайли изследване на Alitalia през последните няколко месеца, след което са почнали диалозите.

За момента наподобява, че Cerberus не е подготвена да заплати огромни пари за Alitalia. Според източниците финансовата група приготвя оферта " сред 100 и 400 млн. евро ", с цел да поеме контрола. При този проект италианското държавно управление ще продължи да има дял в Alitalia. Профсъюзите, които също са значима част от уравнението, може да бъдат по-доволни при ръководство на Cerberus, която включва в схемата си за ръководство и " шерване на облагата ". За момента няма коментар от Cerberus или Alitalia.

С опит в авиолиниите

Cerberus има история с връщането на самолетни компании към облага. Групата преструктурира Air Canada преди повече от десетилетие. Според източниците на FT от Cerberus са уверени, че могат да върнат Alitalia в правия път и да я създадат " издръжлива, конкурентноспособна и самостоятелна ", стига да имат надзор над цялото сдружение. " Не става дума за избор на обособени активи, нито закупуване единствено на самолети и дадени дестинации, а за връщане на националния транспортьор на Италия към печеливш бизнес ", разяснява един от източниците.

Инвестиционната група е предложила да влезе в Alitalia и да стартира преструктурирането още преди да направи инвестицията, с цел да не се губи време. Най-вероятно обаче това предложение, както и цялостната оферта на американската група ще бъде посрещната със песимизъм от Рим. Официални представители на държавното управление споделят, че към момента няма публична оферта, подадена от Cerberus.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР