Според поверието тя помага за лечение най-много на психични заболявания

...
Според поверието тя помага за лечение най-много на психични заболявания
Коментари Харесай

Несебър вади Черната Богородица, пред която папа Франциск произнесе молитвата “Царица Небесна”

Според поверието тя оказва помощ за лекуване най-вече на психологични болести и при дамите да заченат

Хиляди българи от всички краища на страната ще се включат през днешния ден в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица преди утрешния празник на Несебър.

Колоната ще се предвожда от Сливенския митрополит Йоаникий и стартира от античните врати, минава през централните улици в Стария град, с цел да стигне до “Успение Богородично ”, където се съхранява.

Тази година тържествата в черквата ще бъдат още по-тържествени поради 125-годишнината от формалното му освещаване. Всяка година шествието се трансформира в същинска атракция за чужденците, някои от които също се включват в процесията.

Чудодейната икона “Света Богородица - Владетелката на живота ” датира от XIII век. Известна е още като “Черната Богородица ” поради тъмните цветове, с които е изписана.

Според преданията чудотворната ѝ мощ неведнъж е спасявала града през вековете и по тази причина се счита за настойничка на Несебър.

Изографисана е във византийски жанр и се счита, че е била пренесена от Атон. Поверието гласи, че оказва помощ за лекуването на доста заболявания, само че най-вече силата ѝ се проявявала при психологични болести и на дамите да заченат. За първи път иконата напусна рамките на Несебър преди 8 година, когато бе пренесена за 2 седмици в гръцкия град Неа Месемврия.

Тази година българката католическа черква подари на папа Франциск при гостуването му в България копие на несебърската икона. Неслучайно светият отец произнесе молитвата “Царица Небесна ” пред несебърската “Света Богородица ”, която бе изнесена на централно място на площада пред Катедралния храм “Св. Александър Невски ”. Черната Дева е била обичана на Анджело Ронкали като апостолически легат в България в интервала от 1925 до 1934 година, който след това става папа Йоан XXIII, е носил нейно копие до последния си ден.

АНЕЛИЯ ПЕРЧЕВА

Иконата на Богородица в Бачковския манастир е считана за чудодейна, защото е помогнала на доста заболели да оздравеят. Част от свидетелствата за мистериозните изцеления се пазят в хрониките на обителта. Разказани са от самите хора, когато са идвали в манастира, с цел да благодарят за чудесата, станали с тях.

Реликвата е рисувана през XI в. Според легендата тя е открита през 1601 година на Велика събота от две пастирчета в местността Клувията, която е близо до обителта. Момчетата видели огнен дирек, а когато го доближили, забелязали икона на Божията майка. Занесли я

в манастирската

църква, където

я поставили

на иконостаса

На идната заран обаче изчезнала. Докато монасите се чудели къде е, в храма влезнал остарял изповедник.

“Присъни ми се Богородица. Каза ми, че иконата се е върнала в Клувията, тъй като желае да стои до входа на църквата. Думите бяха: “Аз съм пристигнала да вардя вас, а не вие мен. ”

На втория ден на Великден изображението на Богородица било пренесено още веднъж в манастира с лития и сложено отдясно на входа на централната черква, до гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан, където стои до през днешния ден.

Оттогава всяка година на втория ден от Великден иконата се изнася от манастира и с литийно шествие се носи до Клувията. По традиция венеца от живи цветя плете 80-годишната софиянка Люба Попова. Тя твърди, че не се постанова да търси доктор - Богородица постоянно оказва помощ.

Със светинята вярващите изминават към 4 км пешком, като се редуват да носят платформата, на която е сложена. Богомолците са уверени, че присъединяване в литията ще им донесе здраве и шанс.

“От няколко години изнасяме копие на Богородица, защото оригиналът е в специфична рамка от африканското дърво ироко, с цел да не прониква влага, и не трябва да се мести. Това не разколебава поклонниците. Истинският християнин знае, че

всяка икона

е чудодейна,

стига вярата

да е мощна ”,

споделят от Бачково.

Слава на чудотворно има и изображението на Божията майка от асеновградския храм “Св. Богородица Благовещение ”. Известна е като “Рибната ” поради купола си, наподобяващ люспи на риба. Смята се, че иконата “Богородица Елеуса ” (Милостива) оказва помощ при заболявания и за забременяване.

Реликвата е обсипана от златни синджири, дарени от вярващи, които са се сдобили с рожба или са оздравели мистериозно и са се отървали от тежки интервенции. В Асеновград назовават иконата “Бързата Света Богородица ”, защото доста хора намират позволение на проблемите си, откакто са я докоснали.

Арбанашката Божия майка оказва помощ за забременяване

След молитва дамите поставят монета на иконата. Ако стотинката залепне, значи Богородица ги е чула

ДИМА МАКСИМОВА

Стотици българи и чужденци се стичат всяка година на Голяма Богородица в Арбанаси, с цел да целунат чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица. Иконата се изнася пред църквата на манастира “Успение Богородично ” на храмовия празник и остава през целия ден, с цел да могат всички да се допрян до нея. От предходната вечер цели семейства от района, Добрич, София, Пловдив, Ловеч, Русе, Габрово, Варна идват, с цел да преспят край лековития облик, носят животни и артикули на манастира и вземат участие в приготвянето на курбана.

За иконата “Света Богородица Троеручица ” се счита, че има свръхестествена мощ и оказва помощ при разнообразни заболявания. Обкованата със сребро реликва се намира в обителта, строена по времето на Асеневци.

Според преданието Божията майка се явила на атонски духовник иконописец и му наредила нейната икона да бъде пренесена в Търново в манастир, отдаден на Света Богородица. Веднага с идването иконата показала своето чудотворство, като излекувала детето на богат търговец.

Когато турците наближили Търновград,

иконата била

скрита в земята

Минали епохи и манастирът и неговата реликва били покрити от давност, само че всяка година на празника Успение Богородично локални хора се събирали на това място.

Образът на Св. Богородица самичък напомнил за себе си. Едно овчарче пасяло стадото си там и дочуло рев. Той идвал отдолу под земята наоколо до останките на тогавашната храмова стена. Момчето се уплашило и извикало господаря си. Двамата, изумени, разкрили плачещата икона. Затова

е наречена

“плачеща ”

Оттогава стартира и възобновяването на манастира. Смята се, че това е станало към 1680 година.

Край светото изображение в храма в Арбанаси могат да се прочетат свидетелства за голям брой чудеса - нямо турче за пръв път проговорило пред нея, излекувало се детето на търновския паша, който дарил пари за отшелнически килии.

Вярва се, че иконата оказва помощ най-вече за забременяване. Жените, които желаят да станат майки, след молитвата пред Божията майка слагат монета на иконата. Ако стотинката залепне, значи Богородица ги е чула. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР