Според последните данни, публикувани от Банката на Русия, през ноември

...
Според последните данни, публикувани от Банката на Русия, през ноември
Коментари Харесай

Златните резерви на Русия достигнаха нов рекорд

Според последните данни, оповестени от Банката на Русия, през ноември съветските златни запаси са надхвърлили рекордните си стойности в парично изражение и са достигнали 151,9 милиарда $.

Запасите набъбнаха с 2,2%, или с 3,198 милиарда $, на месечна база; във физическо изражение обаче златните запаси на страната понижиха с към 16 т до 2 315 т, намалявайки за втори следващ месец, сочат данните. Увеличението в стойностно изражение се дължеше на възходящите международни цени на златото.

Общият размер на интернационалните златни и валутни запаси на Русия към декември възлиза на 592,352 милиарда $, като на задграничните валути се падат 412,261 милиарда $.

Валутните запаси на Русия се състоят от парично злато, специфични права на тираж (СПТ) в границите на МВФ, както и от задгранична валута и физическо злато, държани на територията на страната.

Приблизително половината от валутните запаси на Русия, държани в чужбина, бяха замразени от западните централни банки през март 2022 година като част от глобите по отношение на спора в Украйна. Останалите активи, състоящи се от злато и задгранична валута, в това число китайски юан, се държат в границите на страната.

В момента западните страни работят по юридически механизъм, който ще разреши конфискуването на замразени съветски активи в помощ на Украйна.

Все повече страни са почнали да репатрират златни запаси на фона на наложените на Русия наказания. Близо 60% от интервюираните в изследване, извършено от капиталовата компания Invesco, обявиха, че замразяването на съвсем половината от валутните запаси на Русия е направило златото по-привлекателно. Същевременно делът на централните банки и държавните капиталови фондове, които избират да съхраняват запасите в своите страни, възлиза на 68% спрямо 50% през 2020 година

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР