Според последните данни на Британския консорциум за търговия на дребно

...
Според последните данни на Британския консорциум за търговия на дребно
Коментари Харесай

Цените на храните в Обединеното кралство се покачват: BRC

Според последните данни на Британския консорциум за търговия на дребно (BRC) английските семейства са били наранени от рекорден скок в цените на храните, защото високата от десетилетия инфлация продължава да осакатява стопанската система.

Докладът на браншовата организация, която съставлява английските супермаркети, сподели, че цените на пресните хранителни артикули са се покачили със 17,8% през април на годишна база, до момента в който цените на консервите и другите артикули в магазините са нарастнали с 12,9%.

Според показателя на цените в магазините на BRC-NielsenIQ цените са се повишили с 8,8% през предишния месец в съпоставяне със същия интервал на миналата година, като в същото време са се намалили леко по отношение на 8,9% през март.

" Общата инфлация на цените в магазините леко се намали през април заради огромните пролетни понижения при облеклата, обувките и мебелите ", съобщи основният изпълнителен шеф на BRC Хелън Дикинсън, представена от Sky News. " Въпреки това цените на питателните артикули останаха високи поради продължаващия напън върху разноските по цялата верига на доставките ", добави тя.

Дикинсън уточни, че при някои артикули, като готовите ястия, се следи покачване на цените заради " резултата на верижната реакция " от увеличените разноски за произвеждане и пакетиране.

Междувременно Майк Уоткинс, началник на отдел " Търговия на дребно и бизнес разбори " в NielsenIQ, означи, че в случай, че инфлацията към момента не е достигнала своя връх, а размерът на продажбите в множеството случаи понижава, " е мъчно да се допусна, че потребителското доверие е мощно ".

Миналия месец формалните данни демонстрираха, че темпът на инфлация във Англия леко се е намалил, само че към момента остава над 10 %, като разноските за храна и питиета са на 45-годишен връх.

По данни на благотворителната организация Trussell Trust през миналата година в английските хранителни банки са били раздадени съвсем три милиона пакета с храна за незабавни случаи, като броят на пакетите за деца за първи път е надхвърлил един милион.

Главният икономист на Английската централна банка Хю Пил съобщи по-рано, че английските семейства и предприятия би трябвало да одобряват обстоятелството, че са по-бедни, и да спрат да желаят нарастване на заплатите и да покачват цените.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР