Според последните данни на БНБ банкоматите в страната са намалели

...
Според последните данни на БНБ банкоматите в страната са намалели
Коментари Харесай

Банкоматите у нас намаляват, с над 237 по-малко са само за година

Според последните данни на Българска народна банка банкоматите в страната са намалели с над 600 за 5 години. Тази липса се усеща най-силно в дребните обитаеми места, където постоянно има не повече от 2-3 банкомата. Според Българската национална банка преди 5 години в цялата страна е имало 5604. В края на 2022 година устройствата към този момент са 4977 – т.е. 627 банкомата по-малко. Според централната банка на България главната причина за спада в броя на устройствата е, че поддръжката им не е преференциална за комерсиалните банки. Само за последната година, още веднъж съгласно Българска народна банка, банкоматите в страната са с още 237 по-малко. Липсата им не се усеща в София. Не по този начин стои въпросът обаче в градове като Елин Пелин.
Поддръжката на един банкомат не излиза на ниска цена на банките. В цената влиза поръчката му, монтажа, ежеседмично зареждане с банкноти, а случая с град Елин Пелин  и средства за гориво за инкасо автомобила в двете направления. Според локалните едно зареждане на банкомата в седмицата не стига. Спадът в броя на банкоматите обаче е комбиниран с растеж на POS-терминал устройстава в страната. В рамките на последните 5 години брoят им се е нараснал от малко над 95 000 до над 120 000. Повечето POS-терминали обаче са в огромните градове, а в магазините в дребните обитаеми места са необичайност.

През миналата година са подредени над 325 милиона заплащания с дебитни карти на обща стойност над 20 млрд лв.. На фона на увеличените безконтактни заплащания с дебитни карти през последните 5 години остава въпросът какво ще вършат хората в дребните обитаеми места, в случай че там броят на банкоматите спада, само че този на POS терминалите не пораства. 

Целия репортаж вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР