Според последните данни брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на

...
Според последните данни брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на
Коментари Харесай

Положителната макроикономическа картина се запазва

Според последните данни брутният вътрешен артикул през третото тримесечие на 2017 година набъбна с 3,8% на годишна база, движен основно от вътрешното търсене, за разлика от третото тримесечие на 2016 година, когато външното търсене задвижваше стопанската система, се показва в месечния макроикономически отчет на Райфайзенбанк (България)

„ В рамките на вътрешното търсене, мощен принос към растежа през третото тримесечие на 2017 година осъществя крайното ползване (2.8 пр.п.), до момента в който брутните вложения способстваха надалеч по-слабо - с 0.8 пр.п. Ръстът на потреблението бе подтикван от спадащите лихви по депозитите и потребителските заеми, както и от растежа на заплатите ”, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.    

От страна на предлагането, през третото тримесечие на 2017 година най-солиден принос за растежа на Брутният вътрешен продукт имаха предстоящо услугите (2.2 пр.п.), следвани от промишлеността (0.9 пр.п.), а селското стопанство осъществя лек негативен принос (-0.1 пр.п.). В бранша на услугите водещ принос имаха интервенциите с недвижими парцели (0.6 пр.п.), финансовите и застрахователните действия (0.5 пр.п.) и държавното ръководство, образованието, опазването на здравето и обществената работа (0.5 пр.п.). В рамките на промишлеността, добивната и преработващата индустрия способстваха доста по-съществено – с 0.7 пр.п., в сравнение с строителството - с 0.2 пр.п.

„ В сходство с позитивната картина от страна на Брутният вътрешен продукт, през тримесечието коефициентът на безработица спадна до 5.8%, а коефициентът на претовареност се увеличи до 52.3%. От своя страна междинната работна заплата доближи 1037 лева или с 10.2% повече от третото тримесечие на 2016 година “, добави Калчев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР