Според поправките, внесени от председателя на Комисията по околна среда

...
Според поправките, внесени от председателя на Комисията по околна среда
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за управление на отпадъците

Според поправките, импортирани от ръководителя на Комисията по околна среда Ивелина Василева, и признати на първо четене в пленарна зала със 113 гласа " за ", 0 " срещу " и 0 " въздържали се ", се регламентира основаването на обществен указател за издадените известия за транспорт на боклуци от, за и през България.

Регламентира се и създаването на критерии за систематизиране на съоръжения за изгаряне или взаимно изгаряне на боклуци като " опитни съоръжения за проучвателен, развойни и изпитателни цели по отношение на възстановяване процеса на изгаряне. " Предлага се и въвеждането на формулировка на понятието " възобновен артикул ".

Предложение на депутата от Българска социалистическа партия Манол Генов и група народни представители гласи въвеждане на банкови гаранции за всички лица, извъшващи действия с боклуци, без значение от типа им. Банкови гаранции се вкарват и за търговците и за брокерите на боклуци.

Друга част от предлагането е въвеждането на 24-часово видеонаблюдение на всички площадки, на които се третират, съхраняват и създават боклуци, както и идентичен юридически режим за всички.

Към сегашния миг тази мярка се ползва единствено за площадки, на който се правят действия с боклуци от черни и цветни метали, както и за лицата, оператори на съоражения и съоръжения за отнасяне и/или депониране на битови боклуци, е записано в претекстовете на законопроекта.

Според промени в Закона за налозите върху приходите на физически лица се предлага и унищожаване на облагането с финален налог, удържан при източника, върху приходите от продажба или подмяна на боклуци. По думите на вносителя преди 6 години, от този тип налог са събрани 22 млн. лева, а за 2018 година са събрани към 5 млн.лв., т.е. 450% спад.

Това основава нелоялна конкуренция и усилва сивия бранш, който пък от своя страна е удобна причина за нерегламентиран импорт на боклуци, написа в претекстовете на вносителя.

Джевдет Чакъров посочи, че във връзка с видеонаблюдението, от Движение за права и свободи ще го поддържат, само че що се касае до банковите гаранции и данъчните промени, текстовете би трябвало да бъдат прецезирани сред двете четения на закона.

Законопроектът беше подсилен със 117 гласа " за ", 0 " срещу " и 0 " въздържали се ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР