Според оценки общият брой на споделените електрически превозни средства от

...
Според оценки общият брой на споделените електрически превозни средства от
Коментари Харесай

Градска мобилност

Според оценки общият брой на споделените електрически транспортни средства от този вид е над 500 – 300 от тях принадлежат на Lime, a Hobo и Bird/BRUM са с по близо 100

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Хората от ден на ден търсят други възможности за напредване в градска среда. Основните аргументи за това са финансови и екологични. След като преди няколко години дебютът на споделените електрически коли Spark провокира дребен взрив в градското напредване в София, на хоризонта се появиха и няколко други други възможности за пътешестване - от електрически тротинетки през споделени скутери чартърен до компания с модел, който е съвсем еднакъв с този на Uber.

Различните способи за напредване в столицата имат своите преимущества и дефекти, които най-често са субективни и зависят от персоналните желания на клиентите - някои избират сами да ръководят транспортното си средство, други желаят да се возят. През зимата другите възможности за напредване в града са доста по-малко, цените им са близки, без значение че става въпрос за услуги от друго естество, а също по този начин могат да бъдат и на половина по-евтини от обичайните таксита при липса на трафик и по-висока междинна скорост на придвижване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Електрически тротинетки Първоначална такса: 1.50-1.60 лева
Минута: 20-30 ст.
Брой в София: над 500

Само няколко месеца след дебюта им през есента на предходната година електрическите тротинетки бързо превзеха София. На пазара тук оперират три компании - Lime, Bird, която обаче работи в страната посредством собствен български подизпълнител - BRUM, както и българският стартъп Hobo. Според оценки общият брой на споделените електрически транспортни средства от този вид е над 500 - 300 от тях принадлежат на Lime, a Hobo и Bird/BRUM са с по близо 100. Освен тези три компании проекти за нахлуване на софийския пазар са оповестили и още две - FLY и VOI. Ценовите условия на трите играча в столицата са много сходни - при Lime и Bird цената е 1.50 лева за отключване и 30 стотинки на минута по-късно, до момента в който Hobo ще таксува с 1.60 лева първоначално и 20 стотинки на минута. Като цяло тротинетките са подобаващи за къси напредвания в града, при тях липсва и неудобството с паркирането.

Spark Първоначална такса: от 3.77 лева до 6.37 лева (от VW UP до BMW i3)
Минута: 29-49 ст., сред 57 и 109 лева дневно
Брой в София: над 350

Наскоро Spark добави към автопарка си 80 нови коли Hyundai Kona. Така общият им брой от модела става 170, всички транспортни средства на компанията надвишават 350, а от компанията чакат те да доближат 800-1000 до края на годината. Регистрацията е лесна, като от потребителите се изисква да изпратят само фотография на шофьорската си брошура и да вкарат банковата си карта за заплащане. Проверката на подадените документи лишава към 24 часа, т.е. клиентите не могат да карат незабавно след събаряне на приложението. При довеждане докрай на регистрацията от картата ще бъдат таксувани 5 лева, след което потребителите получават назад ваучър за пътешестване на стойност 7 лева Това се прави, с цел да се валидира достоверността на определения разплащателен способ. Чрез приложението потребителите могат да виждат кои коли са свободни и имат опцията да ги резервират гратис за интервал от 15 минути. Колите се стопират на избрани зони, които компанията непрекъснато усилва. Така единствено за две години Spark се трансформира в същински шлагер за градско напредване.

Скутери чартърен Цена с включено гориво: 29 ст. на минута, 59 лева за ден, 280 лева на седмица
Брой в София: 30 SYM Orbit II 50 cc на ток или бензин

Услугата Shareascoot по принцип е дейна в целия град и неговите покрайнини, само че транспортните средства могат да се наемат и върнат единствено в централните елементи на София. В случай че скутерите се паркират отвън зоната за обслужване, тече наем в размер на 9 стотинки на минута. Понастоящем поради климатичните условия услугата не е дейна, само че от компанията разясниха за " Капитал ", че напролет още веднъж ще се предлага. Плащането се реализира непосредствено в приложението с карта. Задължително изискване в тази ситуация е годно удостоверение за ръководство на МПС, най-малко категория М или категория В. В приложението потребителите виждат къде се намират свободните скутери, а след резервирането на един от тях разполагат с 10 минути, с цел да стигнат до него. Всеки разполага с две каски - една в багажника и една под седалката, ако се возят двама души. Управителят на компанията Красимир Димитров споделя пред " Капитал ", че проектите са напролет те да доближат 100, както и услугата да бъде налична и в Пловдив, а по-късно във Варна и Бургас. Същевременно повече от половината скутери се чака да бъдат напълно електрически.

Кола чартърен Цена: От 50 лева дневно
Депозит: От 200 лева

Макар и по-малко преференциален, а в множеството случаи неуместен, разновидността за наемане на кола за напредване в града също го има като опция. Цените за кола чартърен за 24 часа в София стартират от към 50 лева дневно, като тази сума може да се усили няколко пъти според от модела и марката на автомобила. Освен това постоянно пораждат и други разноски - в множеството случаи горивото е за сметка на потребителите. За съпоставяне, зареждането с ток на колите на Spark, чийто 24-часов наем е 57 лева до 200 км, е гратис. Освен цената за наем потребителите би трябвало да плануват и средства, които да послужат като депозит - сумата за това стартира от към 200 лева за по-ниския клас коли, само че най-често срещаният размер е 400 лв.. Налице са и няколко спомагателни условия при потреблението на подобен вид услуга. Потребителите би трябвало да имат навършени 21 години, както и най-малко две години шофьорски опит. Същевременно доста от rent-a-car фирмите имат най-малък интервал за наемане на автомобил, който е два дни.
Стена от регулации

Все по-популярните различни способи за напредване в градовете обаче се сблъскват и с редица провокации - от риска да бъдат опасност за обичайните таксита до неясноти по отношение на регулацията им. Преди години друга компания с бизнес модел на основата на споделената стопанска система - Uber, се опита да навлезе на пазара в София, само че експанзията й не беше посрещната задушевно от регулаторите. А предходната есен дебютът на електрическите тротинетки в столицата се свързваше на първо място с неналичието на правилник за използването им. Впоследствие, въпреки и с малко забавяне, вследствие на общите старания на Hobo, Lime и Столичната община разпоредба за електрическите тротинетки влезе в действие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР