Според оценки, над четвърт милион българи живеят в Обединеното Кралство.

...
Според оценки, над четвърт милион българи живеят в Обединеното Кралство.
Коментари Харесай

Уляна от Казанлък, която надви К-19 в Лондон: В България мрънкат

Според оценки, над четвърт милион българи живеят в Обединеното Кралство. Това значи, че за стотици нашенци на Острова историята на 66-годишната Уляна Функ е или към този момент позната от персонален опит, или следва да бъде претърпяна...
 
 семейство българи Англия DarikNews.bg

" Надявам се от описа за моята майка да има действителна изгода. Ето, през днешния ден отново пак четох, за какво нямало било изявленията с излекувани ", разяснява пред Dariknews.bg щерка й, Татяна Абрузова.

Toва е историята на четиричленно семейство от Казанлък, което от 13 години живее в Лондон: Уляна, брачният партньор й, щерка им и седемгодишния им внук Макси . На Острова нашенците са в шивашкия бизнес. Всичко стартира преди месец, на 14 март, когато Таня се връща в английската столица от България. Тя отива за няколко дни в родината, с цел да вади документи. На същата вечер татко й стартира да кашля в колата мощно, с нетипична суха кашлица.

" Бях му забранила да излиза, откакто се стартира с ковид. Но той скрито, откакто завеждал детето на учебно заведение, е хващал няколко пъти поред метрото до работилницата ни в другия завършек на Лондон. Общо пътят до там и назад е два часа - и ето по какъв начин най-вероятно го е " пипнал " вируса ", споделя Уляна.

През нощта дамата вижда, че брачният партньор й е в тресчица и с висока температура. Рано сутринта звъни на незабавния 111, като от там й дават отговор, че би трябвало да го изолират вкъщи.

" Спазвахме всички инструкции доста тъкмо, оставяхме му храна в стаята, след това дезинфекцирахме, бърсахме, само че... да изолираш член на фамилията в същия дом, изключително когато става дума за апартамент, е невероятно ", изяснява тя. След няколко дни треската на мъжа отминава, само че вирусът катурва дъщерята и брачната половинка му, която е с диабет вид II.

" Все едно ми се беше разместила действителността: жестоки болки в главата, също кръста, врата, цялото тяло. Аз по принцип не болен съм, температура подвигам извънредно рядко, само че този път качих над 38 градуса. Интересното е, че съвсем не кашлях ", споделя дъщерята на Уляна, Таня. Двете демонстрират първите признаци на заболяването съвсем по едно и също време. Отново звънят на незабавния номер, а оттова им споделят, че най-вероятно са с ковид. " До този миг не бяхме вземали доста насериозно всичко това ", спомня си младата жена. Медиците на телефонната линия им казат да стоят у дома и да пият парацетамол с доста течности. Така минават два дни, до момента в който се случва това, което, без тогава да осъзнават, избавя живота на Уляна.
 
 семейство българи Англия DarikNews.bg

" През нощта, към 3-4 часа, чух звук откъм банята и отидох да видя какво става, " споделя пред Dariknews.b gдъщеря й. Тя открива майка си до леглото й, преди малко пристигнала в схващане след пристъп. " Беше бяла като платно. Аз се разтреперих. От мен се лееше студена пот. "

Младата жена звъни за следващ път на 111, откъдето по протокол стартират дълга поредност от въпроси, до момента в който тя се топи от тресчица, а майка й е съвсем в несвяст на пода. " Разплаках се. Не устоях и дадох телефона на баща, той да продължи диалога ", спомня си Таня.

Линейката идва едвам 8 часа по-късно, откакто Уляна е имала втори пристъп и повръща неведнъж. Болницата, Royal Free Hospital, е единствено на няколко минути от вкъщи на българското семейство, само че те не могат да тръгнат натам, от ограничения за сигурност. В 4 ч. следобед позвъняват медиците - две дами, които даже са без маски - поставят ги безусловно пред вратата на дома, освен това моделът им е от най-простите. Датата е 20 март.

Обследват Уляна в дома й, като откриват ниски О2 и кръвно налягане, както и течност в белите дробове. " Ще я вземем в болничното заведение ", заключават те, а на въпрос на околните - за какъв брой време, дават отговор: два ии три дни, а може и единствено за една нощ.

В болничното заведение в Северозападен Лондон българката е поета от способен и добре квалифициран екип в цялостна екипировка. Нашенката незабавно е поставена на системи, бият й антибиотик и я изследват за Covid - 19, след което я настаняват в самостоятена стая.

" Влизаха несъмнено по 30 пъти на денонощие - непрекъснато мереха О2, кръвно налягане, вземаха ми кръвни проби, измерваха температурата със специфичен термометър с накрайник за еднократна приложимост, който изхврляха незабавно. " Жената е не стопира да се чуди: " Никога през целия си живот не съм виждала такова здравно обслужване: професионални, ангажирани, постоянно засмени, деликатни. Разговарят с теб, демонстрират, изясняват ".

На идващия ден в стаята й влиза жена, която я поздравява на български с " Добър ден ". Това е преводачка, която работи към болничното заведение. Почудата на двете е голяма, когато откриват, че са родом от един и същи град, Казанлък. С нея влиза и лекар, който се обръща към Уляна с думите: " Всичко ще бъде наред ". Само след няколко часа, същият оповестява на нашенката, че пробата й за ковид е позитивен. " Аз откачих, изпаднах в потрес ", спомня си дамата.

Тя прекарва една седмица с кислородна маска, до момента в който една нощ в стаята й влиза разтревожена здравна сестра с купичка с бисквити и споделя настоятелно: " Моля ви, изяжте ги бързо! "

Този ден фамилията на Уляна получава телефонно позвъняване в 6 часа сутринта. " Започнаха с " Много съжаляваме, за нас е доста тежко това, което би трябвало да ви кажем "... Аз единствено по какъв начин не припаднах ", споделя пред Dariknews.bg дъщерята на Уляна. Таня научава от медиците, че положението на майка й внезапно се е влошило и по неотложност са я присъединили на вентилатор.
 
 семейство българи Англия DarikNews.bg

На идващия ден никой от болничното заведение не се обажда. Така минават три като че ли безкрайни дни и Таня взема решение да работи. Публикува пост във Facebook групата на българсите майките в Англия, в който моли за контакт с работещи в болничното заведение нашенки. Така я свързват с здравна сестра, която, за смут на Таня, не е на работа по това време. Жената обаче свързва фамилията с други свои колегив болничното заведение и стартира издирването на Уляна. След дълги премеждия я намират в пригодена за интензивна помощ следоперационна зала. През последните четири дни дамата е била интубирана, в гърото й е въведена тръба за дишане и лекарите са я сложили под наркоза.

" Uliana, Uliana, what's happening?* - Това бяха първите думи, които чух, когато се разсъниха. Исках да ги попитам къде съм, само че не можех от тръбата ", споделя тя. " Сетих се за " Ад от Данте " - това беше пъкълът. "

За нашенката по думите й се грижат най-малко 15 експерти - лекари, стажанти, доброволци. Всички са в скафандри, а имената им са изписани на каските им. " По цели нощи пишеха, попълняха данни нонстоп. Нямаха нито минута отмора. В същото време постоянно се опитваха да ме разведряват. Неверояятно приятна беше една двойка съпрузи, анестезиолози, които ме раздвижваха ", спомня си казанлъкчанката. " Дойдоха при мен, споделиха ми Ready, steady...** и внезапно извадиха тръбата. Почувствах се като в различен свят. Постоянно ги питах по кое време ще ме качват на горния етаж. " Горе " беше светът, а там, в Интензивното, пъкълът ".

След 3 седмици в Royal Free Hospital Лондон, българката е свободна да се върне у дома. Изписват я, без да й създадат още един тест за ковид и за антитела. По всяка възможност повода е, че тестванията, с които разполагат във Англия, чисто и просто не дават сигурни резултати. Другата е, че по времето, когато Уляна е напуща болничното заведение, в средата на април, към този момент недостигат химикалите, нужни за тестването на тестът - пандемията на Острова е в разгара си.

Тези дни стана ясно, че едвам към 30% от интубираните заболели от корона вирус оцеляват, а процентът е още по-нисък в Съединени американски щати. Уляна Функ е от щастливците.

Днес, месец по-късно от разигралата се драма, тя и фамилията й са уверени, че това, което в действителност избавя живота й, е, че през нощта на 19 против 20 март тя припада в дома си и колата за спешна помощ я води в болничното заведение в доста ранен стадий на заболяването. Уви, в този момент, в пика на разпространяването на вируса, това съвсем няма по какъв начин да се случи: нито пък грижата, получена в болничното заведение, от което българката се възхищава, към този момент е същата.
 
 семейство българи Англия DarikNews.bg

" Какво ще ядеш, като се върнеш у дома? Сиренце? " - пита я с необятна усмивка на изизане лъчезарнен млад грък - доктор, който се грижи за нея неразделно през дните на престоя й.

" Патладжан! " - отвръща му тя
. Преди това Уляна се сбогува по този начин сърдечно с личния състав, че ги разплаква от неспокойствие.

" В България всички мрънкат, само че истината е, че с цел да има толкоз малко случаи на ковид в страната, повода е в навременните дейности на властта. Хората си мислят, че отново ги лъжат и по тази причина не вземат насериозно ограниченията. Е, този път по случайност не ви лъжат! Пазете се, това е нещо доста съществено. Не излизайте на открито, не се събирайте на групи, а когато ви се наложи да напуснете дома си, ходете с маски и ръкавици ", насочва обръщение към сънародниците в родината Уляна Функ - една жилава българка, претърпяла в Англия бедствието, наречено Covid-19.

*Уляна, Уляна, къде си?

** Раз-два...
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР