Според оценки на компанията данните досега дават основания да се

...
Според оценки на компанията данните досега дават основания да се
Коментари Харесай

Инвестициите в имоти в България са нараснали с 213% през полугодието

Според оценки на компанията данните до момента дават учредения да се счита, че рекордният резултат от 12.2 милиарда евро вложения в страните от ЦИЕ през 2016 година може да бъде надминат през тази година

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Близо 80% от растежа се дължат на продажбите на търговски центрове
23 юли 2017
Големият губещ от новите тактики е Лондон
17 юли 2017

Най-много са вложенията в района в офиси, следвани от тези в единични парцели, индустриални площи и хотели.Инвестициите в парцели в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са нарастнали със 17% през първата половина на 2017 година по отношение на миналата, достигайки 5.4 милиарда евро. България е измежду страните с максимален растеж. Това се вижда в последния отчет на консултантската компания Colliers International за капиталовия пазар в района. От данните се вижда, че през интервала най-вече са вложенията в офиси, следвани от тези в единични парцели, индустриални площи и хотели.

Подготовка за нов връх

Според оценки на компанията данните до момента дават учредения да се счита, че рекордният резултат от 12.2 милиарда евро вложения в страните от ЦИЕ, реализиран през 2016 година, може да бъде надминат през актуалната година.

Последните данни на Colliers демонстрират растеж на размера от вложения в Чехия (114%), Румъния (155%) и България (213%) през интервала януари - юни 2017 година по отношение на същия на миналата година. Като безспорна стойност размерът им е най-значителен в Чехия – към 2.2 милиарда евро, която измества от челната позиция Полша, където той е към 1.5 милиарда евро. Унгария е на трето място с 824 млн. евро.

През първото полугодие вложенията в България са били за 390 млн. евро, което се дължи най-много на договорката за " Сердика център " в София. В началото на август Комисията за защита на конкуренцията към този момент позволи придобиването на третия по величина търговски център в София от страна на капиталовата група от ЮАР New Europe Property Investments (NEPI). Цената на договорката, която беше оповестена през юни, е рекордна за българския пазар на недвижими парцели - 207 млн. евро, като с изключение на мола включва и офис частта.

Друг южноафрикански вложител - Hyprop Investments Limited, също навлезе на пазара на търговски площи в България. Чрез английското си сдружение Hystead Limited, в което миноритарен сътрудник й е PDI Investment Holdings Limited, през юли компанията разгласи, че ще купи втория по величина мол в София - The Mall на бул. " Цариградско шосе ". Това ще стане посредством договорка за акциите на настоящия притежател - " АП ритейл I ", а контрактуваната цена единствено за комерсиалния център е 156 млн. евро. Очаква се купувачът да заплати и към 20 млн. евро за някогашния хипермаркет Carrefour, който е обособена част от комплекса и сега е благосъстоятелност на Уникредит Булбанк. Така общата цена ще бъде близка до тази, която беше контрактувана с NEPI, само че договорката с него се провали и южноафриканският вложител се насочи към " Сердика център ". Само с тези две покупко-продажби на имотния пазар вложенията в бранша ще надвишават доста общите за 2016 година от 261 млн. евро.

Данните в разбора на Colliers International демонстрират, че вложенията в търговски площи и хотели нарастват най-бързо в ЦИЕ. Водещ е сегментът на комерсиалните площи, който регистрира съвсем 2.6 милиарда евро единствено за първото полугодие спрямо 3.7 милиарда евро, реализирани за цялата 2016 година

Делът на локалните вложители в страните от Централна и Източна Европа е 37%, което е нарастване от 16 процентни пункта по отношение на миналата година. Европейските вложители, които обичайно имат интерес към ЦИЕ, имат напредък през първото полугодие, като способстват за 26% от постигнатите размери.

Най-евтино е наемането на офис в София

Нивата на възвращаемост в столиците на страните от ЦИЕ спадат в 5 от общо 18 съществени категории, които консултантската компания следи, през първата половина на 2017 година спрямо равнищата от последното тримесечие на предходната година. Това е най-забележимо в София и Будапеща. Данните демонстрират, че наемането на кв.м офис или индустриална повърхност е най-евтино в София от целия район - 14 евро.

През идващите 12 месеца консултантската компания чака възвращаемостта да намалее в общо 8 от 18 категории. Причината за това е предстоящият спад в размера на свободни площи в 5 и нарастване в 3 от категориите, които следи компанията. Тя предвижда растеж на наемите в 9 от общо 30 категории в кратковременен до средносрочен проект, единствено в две - понижение. Динамиката на повишаване на наемните цени е най-съществена при първокласните офисни, логистични и търговски площи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР