Според основния закон МС ръководи военните сили. Отново според Конституцията

...
Според основния закон МС ръководи военните сили. Отново според Конституцията
Коментари Харесай

Каракачанов за оръжието за Украйна: Нищо излишно за даване няма

Според главния закон Министерски съвет управлява военните сили. Отново съгласно Конституцията - военните сили пазят територията и независимостта на България. Ако се дадат оръжия, това може да се окаже проблем, съобщи някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов пред Bulgaria On Air.

" Нищо ненужно за предоставяне няма. Ако дадеш и това, което употребява през днешния ден Българската войска, това значи, че си направил национално изменничество ", безапелационен е той.

" Гласуваш нещо, единствено и единствено да се харесаш на някой външен фактор. Да се подмажеш, с цел да може при идващото разпределяне на картите, т.е. при идващите избори, посолството, което ръководи България, да те избра теб, тъй като си по-верен и по-наведен ", счита Каракачанов.

Решението на депутатите да задължат Министерския съвет да изпрати военна помощ към Украйна може да се окаже в прорез с Конституцията. Това съобщи някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров.

175 от депутатите задължиха служебния кабинет да уточни каква военна техника и военна помощ ще изпрати България към Украйна. Това обаче може да се окаже в неконституционно.

" Самото решение приказва за военна помощ. Така дефинирано значи освен военна техника, само че и жива мощ. Така че нещата не са безпроблемни от конституционна позиция. Парламентът навлиза в изключителната подготвеност на Министерския съвет ", изясни преподавателят по конституционно право.

Всъщност няма механизъм, който да задължи държавното управление да извърши решението на депутатите.

" Няма никаква юридическа последица. Механизмът да се търси политическа отговорност от несъблюдение на едно решение на Народно събрание е търсене на политическа отговорност, т.е. избор на съмнение. Парламентът не може да гласоподава избор на съмнение на служебното държавно управление, тъй като то не е излъчено по парламентарен път ", обясни проф. Киров.

" В последна сметка те не схващат какво гласоподават, тъй че и този път се е получило същото ", означи проф. Киров.

Киев към този момент е показал лист с 30 оръжия, от които се нуждае, в това число и системите С-300, които охраняват небето над София и АЕЦ " Козлодуй ". Засега обаче е невероятно те да бъдат пренасочени към Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР