Според омбудсманa Мая Манолова задържането на двамата журналисти Димитър Стоянов

...
Според омбудсманa Мая Манолова задържането на двамата журналисти Димитър Стоянов
Коментари Харесай

Мая Манолова: Противозаконното лишаване от свобода на двама журналисти нарушава човешките права

Според омбудсманa Мая Манолова задържането на двамата публицисти Димитър Стоянов от Биволъ и румънския му колега Атила Биро от RISE Project е незаконно и нарушава човешките права и свободата на словото. 

Общественият бранител е разговарял със старши комисар Димитър Попов, шеф на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Перник, който я уведомил, че двамата публицисти са били освободени в 4.30 часа тази заран.

" Омбудсманът установи, че е налице безпричинно и незаконно задържане на публицисти, по време на реализиране на тяхната професионална активност. Общественият бранител е безапелационен, че с изключение на незаконното отнемане от независимост на двама публицисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на жителите да получават и търсят информация ", се твърди в позицията на Мая Манолова, изпратена до медиите.

Тя е провела диалог и с посланика на Румъния у нас - Йон Гъля, който я уведомил за подхванатите дейности от негова страна.

Омбудсманът е изискал цялостна информация и гласност по случая, съответни дейности и търсене на дисциплинарна отговорност, в случай че бъдат открити превишаване на пълномощията от страна на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР