Според официални данни, публикувани в сряда, Южна Корея е счупила

...
Според официални данни, публикувани в сряда, Южна Корея е счупила
Коментари Харесай

Южна Корея отбелязва най-ниската раждаемост в света

Според публични данни, оповестени в сряда, Южна Корея е счупила личния си връх за най-ниска раждаемост в света, до момента в който страната се бори да обърне дългогодишната си наклонност на понижаване на раждаемостта, съобщи CNN.

Коефициентът на плодовитост в страната, който демонстрира междинния брой деца, които една жена ще има през живота си, е понижен до 0,81 през 2021 година - с 0,03% по-малко от миналата година, съгласно държавната статистическа работа на Корея.

За съпоставяне коефициентът на плодовитост през 2021 година е бил 1,6 в Съединени американски щати и 1,3 в Япония, която също означи най-ниския си регистриран коефициент през предходната година. В някои африкански страни, където раждаемостта е най-висока в света, този индикатор е 5 или 6.

 За да поддържат устойчиво население, страните би трябвало да имат коефициент на плодовитост от 2,1 - всичко над този индикатор значи повишаване на популацията.

Раждаемостта в Южна Корея спада от 2015 година насам, а през 2020 година страната за първи път записва повече смъртни случаи, в сравнение с раждания, което значи, че броят на жителите се е свил в по този начин наречения " кръст на гибелта на популацията ".

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР