Според очевидци, живеещи в района на Княжеската градина, червените петна

...
Според очевидци, живеещи в района на Княжеската градина, червените петна
Коментари Харесай

Паметникът на Съветската армия отново е нацапан с червена боя

Според очевидци, живеещи в региона на Княжеската градина, алените петна по скулпторната комбинация, са минимум от началото на август. Никой обаче не ги е забелязал и почистил до този миг. От фотосите се виждат и надраскани надписи по постамента.

Медиите ги снимаха едвам през днешния ден, откакто отидоха да отразят разпъването на палатковия лагер на Мая Манолова, която разгласи, че от " Левицата " стартират да дават наряди край паметника, с цел да го защитят от похищения. Разпънати бяха четири палатки и една шатра.

Снимка: БТА

Манолова се зарече палатковият лагер да остане, докато е нужно.

" Войната на десницата против историята преди локалните избори ескалира. Това е жалка война на хората, които нямат причини и решения за проблемите през днешния ден, които нямат визия за бъдещето и които се пробват да осквернят, поругаят и демонтират историята ", разяснява Манолова пред публицисти, осведоми Българска телеграфна агенция. 

Снимка: БТА

Дежурства от довечера ще дават и последователи на " Възраждане ", разгласи водачът Костадин Костадинов във Facebook, като уточни, че в партията имат неофициална информация, че през нощта ще има опит монументът да бъде опустошен.

" По непотвърдена информация през днешния ден вечерта ръководещият колониален режим ще се опита да унищожи Паметника на Съветската войска. Не е несъмнено дали ще е тъкмо довечера, само че все пак софийската организация на Възраждане от 19 ч. ще бъде пред паметника ", заяви той в профила си, като предизвести, че групировката му няма да допусне фашистки реваншизъм.



На 2 август Министерският съвет реши Паметникът на Съветската войска в София да се промении от обществена в частна държавна благосъстоятелност. Областната администрация на София към този момент изпрати две писма до Столична община и до Националната изложба, с цел да бъде намерено място за запазване на орнаментите и самия монумент на Съветската войска.

Снимка: БТА

Очаква се той да бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство. Решението на СОС напролет, инициирано от ГЕРБ и десницата, провокира митинги пред общината и пред самия монумент с присъединяване на същите политически сили, антифашистки организации, както и социалисти. Преди няколко месеца от столичната организация на Българска социалистическа партия възстановяваха изкъртени плочки и букви от надписа на паметника. Към момента социалистите още не са реагирали на следващото нацапване на монумента.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР