Според обобщени данни за миналата година България е една от

...
Според обобщени данни за миналата година България е една от
Коментари Харесай

Кой би вярвал на такава полиция?

Според систематизирани данни за предходната година България е една от страните с минимум доверие в полицията , а изследване от средата на 2017 година демонстрира, че едвам 26% от българите утвърждават активността на органите на реда.

У нас всеобщо закононарушения не се рапортуват и действителните им измерения са в пъти по-големи от записаните от Министерство на вътрешните работи, тъй като хората просто не считат, че има смисъл да се обръщат към полицията.

От своя страна Министерство на вътрешните работи сякаш поставя доста старания, с цел да затвърди това мнение.

Проблемът с " гнилите ябълки " в системата става все по-очевиден.

На 20 ноември стана ясно, че са задържали хасковски служител на реда, който е бил заловен да кара пийнал с 3,39 промила алкохол. По-късно обаче се оказа, че нарушителят е бил пуснат, тъй като има високо кръвно!

Седмица по-късно в Павликени арестуваха служители на реда поради систематични обири на гориво от служебни коли . Сред сниманите крадци е шефът на пожарната, командирът на отделението и началникът на полицейския сектор на Сухиндол. Естествено, в следствие те бяха пуснати от ареста.
В Стражица пък се оказа, че двама чиновници на Районното полицейско ръководство били част от проведена незаконна група за разпространяване на опиати, като в продължение на 2 години служителите на реда са осигурявали чадър и са предупреждавали локални дилърите по кое време ще има акции.
А при започване на ноември двама служители на реда баха задържани поради обири - единият на яке в мол, а другият - на дърва за огрев .
Какво доверие може да има към служители на реда, които крадат, които са корумпирани, които не съблюдават законите, които покровителстват нарушители? Всеки път, когато сходен проблем излезе нескрито, обществото е все по-малко склонно да поддържа чиновниците на Министерство на вътрешните работи в упоритите им митинги с претенции за по-високи заплати. Разбираем е гневът на мнозина, че е незаслужено данъкоплатците да устоят една цяла система, която не просто не работи, а нарушава личните си правила.

Липсата на воля за промяна и успеваемост е другият огромен проблем във връзка с изчезналото доверие в полицията.

Отново по последни данни, годишно се разкриват по-малко от половината закононарушения.

Казус от последните дни са незаконните таксита, които издават медицински бележки вместо касови бонове и возят на извънредно повишени цени. Нарушителите бяха снимани от ефирен екип, само че от полицията се оправдаха, че не са взели ограничения против мнимите таксиметрови водачи, които по никакъв метод не се крият на Летище " София ", тъй като било " извънредно мъчно " тези нарушавания да бъдат открити . Директорът на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация” даже се поскара на репортерката, направила скритата камера, че по време на следствието си не е алармирала полицията, защото другояче те нямало по какъв начин да знаят за казуса.

Така се основава чувството, че полицията разчита ние, елементарните жители, да й вършим работата и в случай че нещо не е разкрито, то по хипотеза е тъй като никой не е подал сигнал . В хода на полемиката към случая с такситата беше упоменато, че измамниците могат да бъдат хванати посредством акция с скришен клиент, само че по този начин и не стана ясно за какво полицията не си е направила труда да употребява този способ.

За следващ път Министерство на вътрешните работи би трябвало да е наясно, че публичните настройки са в посока на публичния контракт - ние плащаме и се отхвърляме от избрани свободи, само че в подмяна на това институцията, която устояваме, би трябвало да бъде самодейна, да ни пази, да пази реда и да съблюдава законите. И когато това не се случва, за всички ни остава възприятието, че сме излъгани и че сме ощетената страна.

Ето за какво в случай че Министерство на вътрешните работи желае повече взаимност от страна на българския народ, най-сетне би трябвало да стартира да извършва своята част от контракта.

Автор: Десислава Любомирова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР