Според някои анализатори, Тим Кук е дори по-успешен от предшественика

...
Според някои анализатори, Тим Кук е дори по-успешен от предшественика
Коментари Харесай

Следващият трилион, моля

Според някои анализатори, Тим Кук е даже по-успешен от предшественика си Стив Джобс в бизнес отношение

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Apple. Цена: 1 000 000 000 000 $

Компанията доближи заветната пазарна капитализация, само че това не е таванът й
4 авг 2018
Apple стана първата американска компания с пазарна оценка от 1 трлн. $

Акциите на производителя на iPhone надминаха 207 $ в четвъртък
2 авг 2018 " Това е невероятна компания ", сподели тази седмица за Apple Уорън Бъфет. Въпреки че вложителят има акции в производителя на iPhone, свръхоптимистичната оценка е оправдана. Поводът за това изявление не беше минаването на границата от един трилион $ пазарна капитализация - върхът по-скоро пристигна след публикуването на данните на компанията за последното тримесечие. Само един факт оттова е задоволителен, с цел да покаже, че Apple е много друга компания от всички останали сега - облагата й е два пъти по-голяма, в сравнение с идната най-печеливша компания в Съединени американски щати - JPMorgan Chase & Co.

Преминаването на границата от 1 трлн. $ пазарна капитализация е значително алегорично събитие. За медиите то се трансформира в нова опция да бъде преразказана общоизвестната история на Apple, нейните артикули и починалия създател на компанията Стив Джобс. За вложителите се появиха нови въпроси – дали след достигането на галактическата оценка скоростта на напредък ще бъде понижена и дали Тим Кук е задоволително огромен визионер, с цел да зарежда мотора на Apple за още едно сходно десетилетие. За анализатори и даже историци събитието бе алегорична победа на новата стопанска система против остарялата.

iPhone и взор в сегашното

Apple е основана преди 42 години, само че огромният спринт към днешните небеса стартира значително едвам преди 11 - след излизането на iPhone. Неговият триумф остана неразбираем даже след формалното показване. " iPhone ще се провали ", написа тогава сбито авторитетното издание TechCrunch. Изпълнителният шеф на Microsoft по това време Стив Балмър пък разгласи, че " няма никакъв късмет телефонът да получи някакъв пазарен дял ". Nokiа и BlackBerry се изсмяха на проектите на Стив Джобс да употребява толкоз доста интернет. В последна сметка всички грешаха. Днес TechCrunch към момента е авторитетно издание за технологии, Стив Балмър се любува на по-спокойни дни като пенсиониран милиардер, само че Nokia и BlackBerry (други работят под тези марки) даже към този момент не създават телефони, тъй като по този начин и не схванаха, че Стив Джобс е визионер, а не лунатик. Новият тогава артикул на компанията сътвори напълно нов сегмент на пазара на мобилни телефони, а екосистемата към него роди и напълно нов пазар.

Още преди iPhone, Apple имаше могъща база от лоялни клиенти, чийто възторг за продуктите на компанията ги правеше по-скоро почитатели, в сравнение с елементарни консуматори. Линията смарт телефони обаче беше тази, която разшири масата и я направи учредител на бъдещия триумф. Именно тези консуматори се оказаха и повода за финалния взлом към 1 трлн. $ пазарна капитализация. Цената на акциите се подвигна поради положителните продажби през последното тримесечие на iPhone X - най-скъпият модел на компанията, чиято цена стартира от 1000 $.

Докато тази база е измежду главните аргументи компанията да доближи до заветната цел за относително малко време, в случай че не бъде арестувана, тя може да се окаже бърз път надолу. Както написа Закари Карабел от Wired: " Бързото нанагорнище на Apple би трябвало да ни припомня какъв брой бързо всичко може да тръгне надолу. "

Не клиенти, а почитатели: най-ценният актив на Apple остава свръхлоялната потребителска база

[Shutterstock]

Телефоните и сигурната потребителска маса на Аpple ще продължат да вършат компанията по-богата. Нещо повече - като един от дребното софтуерни колоси, който има хардуерен бизнес, а не просто софтуерен подобен, iPhone се оказа и застраховка за акциите на Apple. Докато пазарната капитализация на Фейсбук се срина и изтри над 120 милиарда $ в границите на няколко часа поради по-ниски упования за растеж в бъдеще, при Apple инвеститорските погледи са ориентирани в сегашното и в близкото бъдеще, а не в темповете на напредък в идващите няколко години.

Apple към този момент претърпя своя " Фейсбук миг " преди две години, когато за пръв път броят на продадените телефони iPhone означи спад. От тогава насам бизнесът е още веднъж постоянен, iPhone се продава добре и Аpple, наподобява, няма да пусне скоро своята златна ябълка. Според анализатора Минг-Чи Куо от TF International Securuties компанията ще пусне през есента нова версия на iPhone X - още по-голяма и, несъмнено, още по-скъпа, като по този начин ще усили маржа на облага. " Може би няма да има втори удар като iPhone 6, когато по-големият екран докара до всеобщи продажби и растеж на потребителите, само че до момента в който компанията може да подвига цените, без да плаши главната си база клиенти, облагата ще продължи да пораства ", разяснява той.

Компанията доближи рекордната пазарна капитализация на фона на няколко неприятни вести. Първата е, че общият пазар на телефони по света се свива. Втората е, че Huawei задмина Apple като втория максимален производител на телефони във връзка с брой продадени устройства за последното тримесечие. Лидер остава Samsung. Въпреки тези вести вложителите остават оптимистични. Обяснението за това е елементарно - Apple в никакъв случай не се е стремил да бъде водач по брой продадени телефони, а е окупирал най-високия сегмент от пазара, в който облагата е най-висока.

Това не е краят

" Достигането на 1 трлн. $ пазарна капитализация не е краят ", разяснява пред американската телевизия CNBC Дан Айвс от GBH Insights. " Гледам на този миг като начало на нова фаза на напредък и облага. " Мнението на Айвс има необятна поддръжка измежду анализаторите. Ръстът на продажбите на iPhone се смалява, само че облагите на компанията стават все по-силни. С по-скъпите си телефони Apple съумява да изкара повече пари от същата потребителска база, която имаше и преди към пет години. Samsung и другите съперници на пазара не съумяват да пресъздадат този модел.

" Тим Кук направи нещо оттатък триумфите на Стив Джобс ", разяснява след прекосяването на трилионната оценка Джон Скъли, изпълнителният шеф, който ръководеше Apple от 1983 до 1993 година

Може би най-важното завещание, което изпълнителният шеф, наследил Джобс, ще остави след себе си, е диверсификацията на доходи във компанията, която към този момент не разчита единствено на продажбата на телефони. Да, над 50% от оборота към момента идва от iPhone, само че категориите " Други артикули " и " Услуги " в отчетите на Apple порастват с всяко тримесечие. През последното софтуерните услуги на Аpple, включващи музикален стрийминг, облачни услуги и други, докараха на компанията 9.55 милиарда $, растеж от 28% по отношение на същия интервал на предходната година. Подобен скок продажбите на iPhone просто не могат да пресъздадат, тъй като няма предпоставки за нова телефонна гражданска война.

В категорията " Други артикули " Apple отбелязва продажбите на смарт часовници, смарт домашни колони, слушалки и други За последното тримесечие тя пораства до 3.74 милиарда $ - нарастване с 37% за последната година. Общите доходи на компанията за тримесечието са 53.2 милиарда $, 17% нарастване.

Това са постоянни данни, които обаче не биха задоволили акционерите на Фейсбук да вземем за пример. Apple върви към това да бъде обсъждана от ден на ден като обичаен американски промишлен колос, а освен като софтуерна компания, което може единствено да радва компанията. Защото, както се оказва все по-често, поддържането на равнището на акции на високотехнологична компания е прекомерно рисково начинание, изключително когато вложителите не се интересуват от протичащото се сега, а от това, което ще бъде след няколко години.

Apple работи и по доста планове, които към момента нямат забележим плод. Сред тях са програмата за самостоятелни коли и платформата за приложения, основани върху добавена действителност (AR), от които през идващото десетилетие се чакат да дойдат нови доходи.

Трилион $ е голяма сума, по-голяма от множеството държавни стопански системи по света, само че все пак тази пазарна капитализация не е таванът на компанията. Тим Кук не е Стив Джобс и скоро може да не се появи артикул, който да донесе гражданска война като iPhone. Но най-вероятно ще има голям брой по-малки устройства, които да повдигнат компанията още по-високо и в същото време да я създадат по-стабилна финансово.

Apple съществува от 42 години, само че огромният спринт към 1 трлн. $ пазарна капитализация стартира преди едвам 11: с представянето на iPhone. Последният и най-скъп модел, iPhoneX, бе повода за финалния взлом на акциите към задачата

[Reuters]

Между традицията и нововъведението

Apple не е най-хубавият образец за представител на най-новата стопанска система. За разлика от Гугъл, Amazon, Фейсбук и Microsoft главният артикул на компанията продължава да бъде хардуерен - може да бъде допрян. Друга основна разлика в бизнес модела на Apple по отношение на другите софтуерни колоси е, че клиентите на компанията са хората, които употребяват продуктите си. При Гугъл и Фейсбук хората, които употребяват услугите й, са в действителност продуктът, който се продава на рекламодателите. Това пази производителя на iPhone от стихии като тази на Фейсбук и Cambridge Analytica.

Подходът е понятен, тъй като клиентите на Apple остават най-ценният актив на компанията и тя не се опасява да се възползва от него. Армията от Apple почитатели е подготвена да си купи всичко, а Apple от своя страна прави устройствата си най-удобни за прилагане, когато са свързани с други артикули на компанията.

За всички останали компании измежду петте огромни софтуерни компании основаването на физически устройства е спомагателен бизнес. За Apple сегментът на цифровите услуги е просто комфортен метод за диверсификация на приходите. И до момента в който съперниците на Applе от новата стопанска система започнаха надпреварата кой ще е идващият трилионер в свръхексклузивния клуб, Apple към този момент е по пътя към втория трилион.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР