Според ново проучване вратата към подземния свят - огромен кратер

...
Според ново проучване вратата към подземния свят - огромен кратер
Коментари Харесай

Вратата към подземния свят в Сибир нараства всяка година

Според ново изследване " вратата към подземния свят " - голям кратер във безконечната заледеност на Сибир - се усилва с 35 милиона кубически фута (1 милион кубически метра) всяка година, защото замръзналата земя се топи.

(Във видеото може да научите повече за: Мистериозни светещи орбити се появиха в небето над Сибир)

Кратерът, публично прочут като кратер Батагай (изписван и като Батагайка) или мегасрутище, има заоблена скална стена, която за първи път е видяна на сателитни фотоси през 1991 година, откакто част от ската се срутва в Янските възвишения в северната част на Якутия в Русия.

Siberia's 'gateway to the underworld' is growing a staggering amount each year
— Tim McGill (@TMcGillWeather)
Това сриване разкрива пластове безконечна заледеност в останалата част от ската, които са били замразени до 650 000 години - най-старата безконечна заледеност в Сибир и втората най-стара в света.

Нови проучвания сочат, че скалната стена на мегасрутището Батагай, или челната стена, се отдръпва със скорост 40 фута (12 метра) годишно заради размразяването на безконечната заледеност. Срутеният сектор от ската на хълма, който е паднал до 55 м под челната стена, също се топи бързо и вследствие на това потъва.

" Бързото топене на безконечната заледеност е необятно публикувано и се следи, че се усилва в богатите на лед арктически и субарктически постоянно замръзнали терени " , написа изследователският екип в изследване, оповестено онлайн на 31 март в списание Geomorphology.

Въпреки това количеството лед и седименти, изгубени от мегасвлачището Батагай, е " извънредно огромно " заради самия размер на депресията, която към 2023 година се простира на широчина от 3 250 фута (990 м).

През 2014 година ширината на мегасрутището е била 2 600 фута (790 м), което значи, че за по-малко от 10 години то се е разширило с 660 фута (200 м). Изследователите към този момент са знаели, че тя се разраства, само че за първи път дефинират количествено размера на стопилката, която се излива от кратера. Те са създали това, като са разгледали сателитни фотоси, полеви измервания и данни от лабораторни проби на проби от Батагай. 

— Spas Muleshkov (@spas123)
Резултатите демонстрират, че след сриването на мегасрутището от него се е разтопила област от лед и седименти, равняваща се на повече от 14 Велики пирамиди в Гиза. Скоростта на размразяване е останала относително постоянна през последното десетилетие, като се е случвало най-вече около челната стена в западния, южния и югоизточния завършек на кратера.

Мегасвлачището в Батагай " към момента интензивно пораства " , пишат откривателите в изследването, само че има ограничаване за това до каква степен може да се разшири. Вечната заледеност, останала в кратера, е дебела единствено няколко метра, тъй че " опцията за по-нататъшно задълбочаване на процедура към този момент е изчерпана заради геологията на главната канара ".

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР