Според ново проучване рискът от сърдечна недостатъчност е с 16%

...
Според ново проучване рискът от сърдечна недостатъчност е с 16%
Коментари Харесай

Животът в близост до кръчми крие ето този риск за здравето ви

Според ново изследване рискът от сърдечна непълнота е с 16% по-висок при хора, намиращи се наоколо до местата с най-голяма плътност на подготвени за консумация храни .

Живеенето наоколо до кръчми, питейни заведения и заведения за хранене за бързо хранене може да усили риска от сърдечна непълнота, откри ново изследване.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) сърдечносъдовите болести са водещата причина за гибел в международен мащаб, а новото проучване, оповестено в списание Circulation гласи: Сърдечна непълнота демонстрира, че мястото, където живеете, може да има значение.

Изследователите са анализирали данните на половин милион възрастни от Биобанката на Обединеното кралство на възраст от 37 до 73 години.

" Повечето предходни проучвания на връзката сред храненето и човешкото здраве са били фокусирани върху качеството на храната, като са пренебрегвали въздействието на хранителната среда ", споделя в изказване Лу Ци, старши създател на проучването и професор по епидемиология в университета Tulane в Съединени американски щати.

" Нашето изследване акцентира смисъла на отчитането на хранителната среда в проучванията на храненето ", сподели той и добави, че в този вид заведения за хранене постоянно се предлага нездравословна храна.

16% по-висок риск от сърдечна непълнота, когато са заобиколени от заведения за бързо хранене

Изследователите правят оценка излагането на хората, живеещи наоколо до кръчми, питейни заведения и заведения за хранене за бързо хранене (живеещи на разстояние до един километър) и компактност (общия брой на обектите за подготвена храна в границите на един километър).

При хората, живеещи на по-малко от 500 метра от кръчми и питейни заведения, рискът от сърдечна непълнота е бил с 13% по-висок спрямо хората, живеещи на повече от два километра. При заведенията за хранене за бързо хранене рискът е бил 10 %.

Като цяло при участниците, живеещи в региони с най-голяма плътност на заведения за бързо хранене, най-вече кръчми, питейни заведения и заведения за бързо хранене, рискът от сърдечна непълнота е бил с 16% по-висок спрямо тези, които не са имали достъп до такива заведения наоколо.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР