Според ново проучване, публикувано в списание Brain, средната температура на

...
Според ново проучване, публикувано в списание Brain, средната температура на
Коментари Харесай

Температурата на мозъка обикновено е около 40 градуса

Според ново изследване, оповестено в списание „ Brain ”, междинната температура на мозъка на здрави мъже и дами е 38,5 °С, а в по-дълбоките елементи постоянно надвишава 40°С. Изследователи от Лабораторията по молекулярна биология към Съвета за медицински проучвания в Кеймбридж набират 40 доброволци на възраст 20-40 години. 

Мозъците им са били сканирани посредством магнитно-резонансна спектроскопия (МРС) заран, следобяд и късно вечер. На китките на участниците в опита е било прикрепено устройство за наблюдаване на интензивността, с цел да се вземат поради разликите в генетиката и метода на живот - биологичният часовник на " совите " и " чучулигите " работи по друг метод. Установено е, че температурата на органа варира според от региона на мозъка, възрастта, пола, времето на деня и менструалния цикъл при дамите. 
Средната температура на мозъка е била 38,5°C, с повече от два градуса по-висока от температурата, измерена под езика на доброволците. Повърхността на мозъка нормално е по-хладна, до момента в който по-дълбоките структури на мозъка постоянно са по-топли от 40°C (рекордът за интервала на проучването е 40,9°C). 

Мозъкът на дамите е бил приблизително с 0,4°C по-топъл от този на мъжете. Тази разлика сред половете най-вероятно се дължи на менструалния цикъл, защото множеството от участничките в изследването са били сканирани по време на следовулаторната фаза на цикъла. 

Освен това температурата на мозъка се покачва с възрастта на участниците, изключително в дълбоките елементи на мозъка. Изследователите допускат, че способността на мозъка да се охлажда може да се утежни с възрастта и е нужна спомагателна работа, с цел да се откри дали това е обвързвано с развиването на обвързваните с възрастта болести на централната нервна система. 

" За мен най-изненадващото изобретение на нашето изследване е, че мозъкът на здрав човек може да доближи температури, които биха били диагностицирани като тресчица във всяка друга част на тялото ", споделя водещият създател на изследването Джон О'Нийл. Подобни високи температури са били регистрирани и преди при хора с мозъчни контузии, само че тогава се е считало, че те са резултат от увреждане. Вече е ясно, че температура на мозъка над 40°C е естествена за здрав човек.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР