Според ново проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy

...
Според ново проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy
Коментари Харесай

Учени: Бутилираната вода е до 100 пъти по-лоша, отколкото се смяташе

Според ново изследване, оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences, бутилираната вода е до 100 пъти по-лоша, в сравнение с се смяташе до момента, що се отнася до броя на дребните пластмасови късчета, които съдържа.

С помощта на неотдавна изобретена техника учените преброяват приблизително 240 000 откриваеми фрагмента пластмаса на литър вода в известни марки - сред 10 и 100 пъти повече от предходните оценки - което поражда евентуални опасения за здравето, които изискват по-нататъшно изследване.

" Ако хората са загрижени за нанопластмасата в бутилираната вода, рационално е да се намерения за други възможности като чешмяната вода ", съобщи пред Агенция Франс Прес Бейжан Ян, доцент по геохимия в Колумбийския университет и съавтор на публикацията.

Но той добави: " Не съветваме да не се пие бутилирана вода, когато е належащо, защото рискът от дехидратация може да надвиши евентуалните въздействия от излагането на нанопластмаси. "

През последните години в международен мащаб нараства вниманието към микропластмасата, която се откъсва от по-големи източници на пластмаса и в този момент се среща на всички места - от полярните ледени шапки до планинските върхове, като се популяризира в екосистемите и попада в питейната вода и храната.

Докато микропластмасата е с размер под 5 милиметра, нанопластмасата се дефинира като частици с размер под 1 микрометър или милиардна част от метъра - толкоз дребни, че могат да преминат през храносмилателната система и белите дробове, да попаднат непосредствено в кръвния поток и оттова в органите, в това число мозъка и сърцето. Те могат също по този начин да преминат през плацентата и да попаднат в организма на неродените бебета.

Проучванията за въздействието им върху екосистемите и човешкото здраве са лимитирани, макар че някои ранни лабораторни проучвания ги свързват с токсични резултати, в това число репродуктивни аномалии и стомашни проблеми.

За да изследва наночастиците в бутилираната вода, екипът употребява техника, наречена микроскопия на подтикваното раманово разпръскване (SRS), която неотдавна беше изобретена от един от съавторите на публикацията и работи посредством проучване на пробите с два лазера, настроени по този начин, че да накарат избрани молекули да резонират, разкривайки какво съставляват те за компютърен логаритъм.

Те са тествали три водещи марки, само че са избрали да не ги посочват, " тъй като считаме, че всички бутилирани води съдържат нанопластмаси, тъй че изтъкването на три известни марки може да се сметне за незаслужено ", споделя Ян.

Резултатите демонстрират сред 110 000 и 370 000 частици на литър, 90% от които са нанопластмаси, а останалите са микропластмаси.

Най-разпространеният тип беше найлонът - който евентуално идва от пластмасовите филтри, употребявани за филтриране на водата, - следван от полиетилен терефталат или PET, от който са направени самите бутилки и който се отмива при изстискване на бутилката. Други типове пластмаса попадат във водата, когато капачката се отваря и затваря, написа БГНЕС.

След това екипът се надява да изследва чешмяната вода, за която също е открито, че съдържа микропластмаса, въпреки и в доста по-ниски количества.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР