Според ново проучване, повечето европейци смятат, че ЕС може да

...
Според ново проучване, повечето европейци смятат, че ЕС може да
Коментари Харесай

Повечето европейци смятат, че ЕС ще се разпадне в рамките на 20 години

Според ново изследване, множеството европейци считат, че Европейски Съюз може да се разпадне през идващите две десетилетия, оповестява CNBC. Проучването, оповестено преди дни, сподели, че равнищата на поддръжка за участие в Европейския съюз са високи, само че също и скептицизмът по отношение на бъдещето на блока.

Проучването се организира от Европейския съвет за външни връзки (ECFR) и организацията YouGov. В него участваха 60 000 поданици от 14 разнообразни държави-членки на Европейски Съюз. То откри, че във всяка държава-членка, като се изключи Испания, по-голямата част от гласоподавателите считат, че Европейски Съюз ще се разпадне в границите на идващите 10 до 20 години.

Във Франция 58% от респондентите декларират, че е реалистично блокът да се срине в границите на две десетилетия, като 57% от италианските и полските гласоподаватели са съгласни с това. Дори в Испания 40% от респондентите декларират, че е реалистична опцията Европейски Съюз да се разпадне.

Данните демонстрират, че най-голямият минус за множеството европейци, при възможен срив на блока, е загубата на единния пазар, последвана от свободното пътешестване сред страните, както и свободата да живеят и работят в тях.

Европейска война?

Значителна част от интервюираните споделиха, че не изключват опцията през идващото десетилетие сред страните от Европейски Съюз да има спорове. Австрийците считат, че европейска война е допустима, като 38% споделят, че това може да се случи в границите на 10 години, следвана от 35% от французите и 31% от румънците.

Вярата е изключително мощна измежду по-младите хора. В Австрия и Румъния половината от лицата на възраст сред 18 и 24 години считат, че е допустима война сред членовете на Европейски Съюз, до момента в който 46% от най-младите интервюирани във Франция са на противоположното мнение.

Според отчета, по-голяма податливост да се държи на това разбиране е имало измежду последователите на крайнодесните партии, по-специално Rassemblement National във Франция, Партията на свободата на Австрия, Партията за независимост в Холандия, Jobbik в Унгария и Golden Dawn в Гърция. Въпреки това мнозина, които поддържаха главните партии, също смятаха, че европейска война е допустима в границите на 10 години, откри изследването.

Икономическо разделяне

Във всички страни, включени в изследването, дребна част от гласоподавателите считат, че младежите имат повече стопански благоприятни условия от по-възрастните генерации.

Съществува и необятно публикувана неустановеност измежду респондентите, че техните връстници в другите страни живеят по-добре. В Гърция повече от 70% от хората считат, че имат по-малко стопански благоприятни условия, в сравнение с хората в други европейски страни, до момента в който малко повече от половината от респондентите в Румъния, Испания и Италия считат, че имат стопански неизгодно състояние. Респондентите в Дания и Швеция са минимум склонни да поддържат тези възгледи.

Подкрепа от Европейски Съюз

По-рано този месец изследванията на Евробарометър демонстрираха, че 68% от европейските гласоподаватели отвън Англия считат, че страната им се възползва най-вече от участието си в Европейски Съюз от 1983 година насам.

Според отчета на Евробарометър близо 70% от участниците биха дали своят вот тяхната страна да продължи да бъде член на Европейски Съюз. Относително болшинство евентуално ще бъде извоювано в Италия, Чехия и Англия. Въпреки това броят на интервюираните, които обявиха, че не са решили по какъв начин да гласоподават се е повишил, като респондентите в Италия - където една трета от хората не знаят по какъв начин ще гласоподават - най-несигурните в Европейски Съюз.

Изследването на YouGov изследва гласоподавателите от Европейски Съюз в Австрия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания и Швеция сред март и април.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР