Според ново проучване около 1 от 10 души, които редовно

...
Според ново проучване около 1 от 10 души, които редовно
Коментари Харесай

Работата на нощни смени може да доведе до разстройство на съня

Според ново изследване към 1 от 10 души, които постоянно работят нощни смени, имат проблем: повече от половината от тях евентуално са развили някакво разстройство на съня, да вземем за пример бодърствуване, заяви Science alert.


Екип от откриватели от Нидерландия и Белгия събира данни за работата и съня на 37 662 души, като ги разделя на групи според от дневния или нощния им работен график.

В изследванията са изследвани шест общи категории нарушавания на съня: бодърствуване, хиперсъние (прекомерна унесеност през деня), парасъние (необичайни придвижвания или сънища), дихателни нарушавания, свързани със съня, двигателни нарушавания, свързани със съня, и нарушавания на циркадния темп сън-бодърстване.

" Показахме, че спрямо работата на постоянни смени денем, работата на други типове смени е обвързвана с по-честа поява на нарушавания на съня, изключително при ротационната и постоянната работа на нощни смени ", споделя ученият по въпросите на съня Марике Лансел от университета в Гронинген, Нидерландия.

" За отбелязване е, че 51% от хората, работещи на нощни смени, са посочили позитивен резултат за най-малко едно разстройство на съня ", сподели Лансел.

Повече от една четвърт от работещите постоянно на нощни смени - 26% - оповестяват за две или повече нарушавания на съня. В рамките на цялото изследване, при всички работни графици дружно, броят на хората с най-малко едно разстройство на съня е бил към 1 на 3.

Екипът е направил и разбивка на резултатите въз основа на избрани демографски фактори. Разстройствата на съня да вземем за пример са по-често срещани при дамите, макар че мъжете са склонни да спят по-малко часове. По-младите участници, на възраст до 30 години, са били по-склонни да имат нарушавания на съня, макар че по-възрастните хора са били тези, които са спали приблизително по-малко време.

Образованието също е взето под внимание; наподобява, че младите, по-слабо образовани хора са изключително уязвими, когато става въпрос за нарушени модели на сън и пробуждане, които са свързани с нарушавания на съня.

" Ефектите от работата на смени върху съня са най-изразени при младежите с по-ниско обучение ", твърди Лансел.

Всичко това се основава на самоотчитане, а не на разбор на съня, изработен в лаборатория. Данните са от хора, които са се отзовали на апел във вестника, и не потвърждават, че работата на нощни смени е директна причина за тези здравословни проблеми. Въпреки това статистическите данни демонстрират забележителна връзка сред тях.

Работата с ненормиран работен ден, изключително през нощта, към този момент е обвързвана с редица здравословни проблеми, в това число диабет, рак и меланхолия. И е явно, че работата на нощна промяна затруднява спазването на добър режим на сън.

Изследователите, които са създатели на това изследване, признават какъв брой доста актуалното общество разчита на нощния труд, само че упорстват работодателите да се преценяват повече с въздействието върху здравето - като им бъдат предоставени принадлежности и препоръки за допустимо най-хубаво справяне с работата на смени.

" Обикновено се предлага ротация на работните смени, изключително бързо изменящи се работни графици, като интервалът на нощен труд е допустимо най-кратък и сред тях има доста почивни дни, с цел да се възвърне насъбраният недостиг на сън ", пишат откривателите в оповестения си документ./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР