Според ново проучване на Евробарометър, публикувано днес, мнозинството от европейците

...
Според ново проучване на Евробарометър, публикувано днес, мнозинството от европейците
Коментари Харесай

В България и в Люксембург вярват еднакво на ЕС

Според ново изследване на Евробарометър, оповестено през днешния ден, болшинството от европейците считат, че икономическото състояние е положително и те са оптимистично настроени за бъдещето. Доверието в Съюза пораства, а поддръжката за Икономическия и паричен съюз е на най-високото си ниво. Все повече и повече жители усещат, че са се възползвали от основни политики на Европейски Съюз, а когато става дума за търговия, две трети от европейците се произнасят за мощен Европейски Съюз. И най-после, по-голямата част от европейците имат позитивна визия за Европейски Съюз, а процентът на мислещите, че мнението им има значение, е достигнал най-високото си ниво от 2004 година насам. Това са някои от главните резултати от последното изследване " Стандартен евробарометър ", извършено сред 17 и 28 март и оповестено през днешния ден, написа Inews.

1. Оптимизъм за стопанската система и мощна поддръжка за еврото

Европейските жители не престават да имат позитивно мнение за положението на европейската стопанска система (50 %, + 2 процентни пункта от есента на 2017 година по отношение на 37 %, -2 с негативно становище) — това е най-високият резултат от 2007 година насам. В 25 страни членки болшинството от интервюираните настояват, че положението на европейската стопанска система е положително (в съпоставяне с 23 страни членки през есента на 2017 г.). От есента на 2017 година позитивните отзиви се усилиха в 21 страни членки.

За първи път от пролетта на 2007 година позитивните отзиви по отношение на положението на националната стопанска система (49 %, + 1) са повече от негативните отзиви (47 %, -2). От есента на 2017 година позитивната визия за настоящото положение на националната стопанска система се е нараснала в 18 страни членки, измежду които отпред е Португалия (43 %, +10), следвана от Ирландия (79 %, +7), Финландия (77 %, +6) и Литва (38 %, +6). Представите се разграничават сред страните членки. Например в Нидерландия и Люксембург 93 % от интервюираните смятат ситуацията на националната си стопанска система за положително, до момента в който в Гърция единствено 2 % споделят това мнение.

Подкрепата за Икономическия и паричен съюз и еврото продължава да е на рекордно високо ниво, като три четвърти от интервюираните (74 %) в еврозоната поддържат единната валута на Европейски Съюз.

2. Доверието в Европейския съюз пораства

Доверието в Европейски Съюз набъбна до 42 % (+ 1) и е на най-високото си ниво от есента на 2010 година насам. В 15 страни членки болшинството от интервюираните имат доверие в Европейски Съюз. Доверието е най-голямо в Литва (66 %), Португалия и Дания (57 % и в двете) и в Люксембург и България (56 % в двете). От есента на 2017 година, доверието в Европейски Съюз е повишено в 19 страни, по-специално в Португалия (57 %, + 6 процентни пункта) и Словения (44 %, + 6), до момента в който в шест страни то понижава, по-специално в Белгия (47 %, -6), Унгария (44 %, -5) и Словакия (44 %, - 4). 40 % от европейците имат позитивна визия за Европейски Съюз (37 % неутрална и едвам 21 % отрицателна). Такъв е казусът в 15 страни членки, като максимален е процентът в Ирландия (64 %), България и Португалия (по 56 %) и Люксембург (54 %).

Доверието в Европейски Съюз е по-силно от доверието в националните държавни управления или парламенти. 42 % от европейците имат доверие в Европейския съюз, до момента в който 34 % имат доверие в своите национални парламенти и държавни управления. Мнозинството от европейците са оптимистично настроени към бъдещето на Европейски Съюз (58 %, + 1). Такъв е казусът във всички страни членки като се изключи две: Гърция (където макар нарастването на оптимизма с 5 процентни пункта, 53 % са " песимисти ", а 42 % " оптимисти " ) и Обединеното кралство (48 % по отношение на 43 %). Оптимизмът е най-силен в Ирландия (84 %), Португалия (71 %), Люксембург (71 %), Малта, Литва и Дания (и трите с + 70 %). В долния завършек на скалата са Франция (48 %), Кипър и Италия (54 % и в двете).

" Свободното придвижване на хора, артикули и услуги в границите на Европейски Съюз " и " мирът сред страните — членки на Европейски Съюз ", се възприемат като двата най-положителни резултата на Европейски Съюз от надлежно 58 % и 54 % от европейците. И най-после, 70 % от европейците се усещат жители на Европейски Съюз. За първи път от пролетта на 2010 година, това мнение се споделя от болшинство във всички страни членки.

3. Миграцията и тероризмът са измежду главните паники на европейците

Имиграцията съставлява основното предизвикателство, пред което Европейски Съюз е изправен понастоящем (38 %, -1). Тероризмът е на второ място (29 %, -9 пункта), като към момента изпреварва икономическото състояние (18 %, +1), положението на обществените финанси на страните членки (17 %, +1) и безработицата (14 %, +1).

На национално ниво, главните опасения остават безработицата (25 %, без промяна), опазването на здравето и обществената сигурност (23 %, + 3) и имиграцията (21 %, -1). Здравеопазването и обществената сигурност доближават нова връхна точка и към този момент заемат второ по значимост място за първи път от пролетта на 2007 година

4. Европейците осъзнават изгодите от политиките и достиженията на Съюза

В съпоставяне с 2014 година повече жители смятат, че са се възползвали от основните начинания на Съюза, като да вземем за пример неналичието или ограничавания граничен надзор, когато пътуват в чужбина (53 %, + 1), по-евтините диалози по мобилни телефони в друга страна от Европейски Съюз (48 %, + 14), укрепването на правата на потребителите при покупката на артикули или услуги в друга страна от Европейски Съюз (37 %, + 13) или подобряването на правата на пасажерите във въздушния превоз (34 %, + 12).

Накрая, налице е мощна поддръжка за целите, които Комисията си е сложила. В изгода на свободното придвижване се произнасят 82 % от интервюираните (+ 1), а за обща политика в региона на защитата и сигурността — 75 % (без промяна). За първи път от жителите бе поискано мнение по отношение на комерсиалната политика на Европейски Съюз, като болшинство от 71 % показват своята поддръжка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР