Според ново проучване европейските потребители все по-често пазаруват онлайн от

...
Според ново проучване европейските потребители все по-често пазаруват онлайн от
Коментари Харесай

Европейците все по-често пазаруват онлайн от други държави в ЕС

Според ново изследване европейските консуматори все по-често пазарят онлайн от други страни от Европейски Съюз. Изследването демонстрира, че доверието на потребителите в електронната търговия се е нараснало фрапантно.

За 10 години делът на европейците, които пазарят онлайн, съвсем се е удвоил (от 29,7 % през 2007 година на 55 % през 2017 г.) осведомят от Европейската комисия.

Въпреки че изискванията за потребителите като цяло са се подобрили след последното издание на показателя, нивата на доверие, познаване и отбрана не престават да са доста разнообразни в обособените страни.

Комисар Вера Йоурова, отговаряща за правораздаването, отбраната на потребителите и равенството сред половете, съобщи: " Приоритетът ми е да се усъвършенства доверието на хората и на по-малките търговци на дребно в цифровия обединен пазар. Потребителите към този момент са по-уверени, когато пазарят в интернет. Осигурили сме за тях бърза процедура, посредством която да получат парите си назад, в случай че нещо се обърка, даже когато

купуват от друга страна. Сега предизвикването е да се насърчат повече предприятия да отговорят на това възходящо търсене. "

Въпреки забележителния реализиран прогрес потребителите не престават да се сблъскват с спънки при опит за извършване на покупки онлайн от търговци на дребно, намиращи се в друга страна от Европейски Съюз. Например 13 % от участниците в изследването оповестяват за отказано заплащане, а на 10 % е било отказано да им бъдат доставени артикули в тяхната страна.

Що се отнася до търговците на дребно, едвам 40 % от тези, които понастоящем продават онлайн, са декларирали, че имат намерение да продават както в своята страна, по този начин и зад граница през идната година. Те не престават да имат опасения във връзка с онлайн продажбите в други страни, а точно: по-високия риск от измами, разликите в данъчното законодателство или в националното договорно право, както и разликите в разпоредбите за отбрана на потребителите.

По тази причина Еврокомисията изготви предложение за модерни правила за цифровите контракти, с които да се хармонизират наредбите, отнасящи се до договорите, за онлайн продажбите на артикули и да се насърчат достъпът до цифрово наличие и онлайн продажбите в целия Европейски Съюз.

Осведомеността за правата на потребителите се усъвършенства, само че продължава да е слаба и неравномерна в другите елементи на Европейски Съюз В съпоставяне с изданието на показателя за 2015 година потребителите са по-добре осведомени за своите права. Средно 13 % от потребителите са изцяло осведомени с главните си права (увеличение с 3,6 процентни пункта от 2014 година насам).

Условията за потребителите обаче са като цяло по-добри в северните и западните страни от Европейски Съюз, спрямо източните и южните. Например 94,5 % от финландците подават тъжба, когато се сблъскат с проблем, до момента в който до това прибягват едвам 55,6 % от българските жители.

Използването на нелоялни търговски практики също се разграничава доста в обособените страни: на такива практики са изложени 40,9 % от хърватите спрямо 3,4 % от австрийците.

За да се преодолеят тези проблеми, Европейска комисия работи по предложение за актуализиране на разпоредбите за отбрана на потребителите. Целта е да се подсигурява, че всеки европейски консуматор е информиран за своите права и че тези права се ползват вярно в целия Европейски Съюз.

Tърговците на дребно не са осведомени в задоволителна степен с правата на потребителите Индексът за 2017 година демонстрира, че осведомеността на търговците на дребно за разпоредбите за отбрана на потребителите не се е подобрила от последното издание на показателя насам. Едва 53,5 % от техните отговори на въпроси за главните права на потребителите бяха верни. И тук нивото на познания варира в другите страни, като с тези права са осведомени едвам 36,2 % от хърватските търговци на дребно спрямо 62,3 % от търговците на дребно в Германия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР