Според ново гръцко научно изследване Средиземно море се дави в

...
Според ново гръцко научно изследване Средиземно море се дави в
Коментари Харесай

Средиземно море се „дави“ в близо 4000 тона пластмаса

Според ново гръцко научно проучване Средиземно море се " дави " в към 3760 тона пластмаса от крайбрежията и повърхността до дъното му, оповестява " Greek City Times ".

Изследователи от Института по океанография към Гръцкия център за морски проучвания (HCMR), ръководени от доктор Костас Циарас, който разгласява съответната публикация в списанието за морски науки " Frontiers in Marine Science ", са създали нов модел, който пресмята отпадъците, идващи от сушата (реки, крайбрежни градове и др.) и попадащи в Средиземно море.

От 50-те години на предишния век насам производството на пластмаси в международен мащаб нараства всяка година . През 2019 година в света са създадени към 368 млн. тона пластмаси. Всяка година избран % от тях се озовава в моретата и океаните. Сред тях огромен брой невидима микропластмаса (с размер до пет милиметра) и макропластмаса (с размер над пет милиметра ) плават в Средиземно море - затворено море с огромен проблем със замърсяването с пластмаса. Гъсто обитаемоте крайбрежия, риболовът , корабоплаването , туризмът и други способстват за казуса.

От гръцките откриватели се показват опасения за опазването на морските екосистеми , защото замърсяването с пластмаса визира всички равнища на морското биоразнообразие .

Пластмаси с всевъзможни размери се срещат на повърхността на Средиземно море, на крайбрежията му, на морското дъно и в телата на рибите и другите морски организми. Някои от тези пластмаси в последна сметка се употребяват от хората дружно с морските блага.

Учените от HCMR пресмятат, че всяка година в Средиземно море се внасят към 17 600 тона пластмаси, от които 3 760 тона сега се намират във водите му. Изчислено е, че от общото замърсяване с пластмаса 84% се озовават на плажовете, а останалите 16% се разпръскват във водата на по-голяма дълбочина или в последна сметка падат на дъното.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР