"Според новите правила за пенсия вече ще се вземат предвид

...
"Според новите правила за пенсия вече ще се вземат предвид
Коментари Харесай

Огромен скандал! Режат тихомълком бъдещите пенсии


"Според новите правила за пенсия към този момент ще се вземат поради единствено осигуровките върху приходите след 2000 година Имаме доказателство от самия Национален осигурителен институт за пенсия, чийто нов размер е ДВА ПЪТИ по-нисък от този по остарялата формула. В останалите случаи, с които се срещнах, се натъкнах на още по-фрапантни случаи, където разликата доближава до ЧЕТИРИ ПЪТИ ", разяснява някогашният народен представител от Република България Гроздан Караджов във Facebook:

"Преди седмица се възмутих от една „ дребна “ корекция в закона, с която се трансформира формулата, по която се пресмята пенсията на пенсиониращите се след 01.01.2019 година Прокарана на мрачно, небрежно, без оценка на въздействието и икономическа аргументация. Според нея за пенсия към този момент ще се вземат поради единствено осигуровките върху приходите след 2000 година По признанието на виновния орган – Национален осигурителен институт, ощетени са 37,5% от бъдещите пенсионери!

Какво се случи от този момент до момента?

Бях залят със сигнали на обезверени хора, които цялостен живот са се осигурявали почтено върху заплатата си, и в този момент схващат, че са грубо прецакани. При някои от тях разликата в размера на пенсията сред новата и остарялата формула надминава 100%.

Прилагам единствено един от образците, на човек който разполага с публична информация, направена от Национален осигурителен институт – по новата формула бъдещият пенсионер ще получава 254.08 лева, а по остарялата е можел да получава по 522.90 лева! При така и така мизерните пенсии, това си е чист обир!

Национален осигурителен институт, който имаше на страницата си два типа калкулатори за пресмятане на пенсиите – по новата и по остарялата формула, освен не взе отношение по казуса, само че бързо отстрани опцията за съпоставяне! Сега там има калкулатор единствено за новата формула! А експертите му изрично отхвърлят съвещания за двете формули. Защо? За да не създавали напрежение?!? Т.е. за тях: няма калкулатор – няма проблем. Как да не чакаме тогава скоро и познатото: няма човек – няма проблем!?

Депутатите и общественият министър, който по стичане на събитията е и някогашен дълготраен шеф на Национален осигурителен институт, потънаха вдън земя! Заети са с „ по-важни “ въпроси като да вземем за пример амнистията за задълженията на мюфтийството, които апропо, са насъбрани главно от неплащане на пенсионните вноски на ислямските духовници.

Сал един Хасан Адемов (ДПС, ръководител на обществената комисия) се изрича – признава, че има проблем с пенсиите след 1 януари т.г. и показва вяра, че в края на годината може да се създадат корекции, в случай че се постанова. Евентуално!?

А до тогава? Какво ще се случи с хората, които са обречени да получават по-малки пенсии от тези, за които са спестявали? За какво доверие в пенсионната система можем да приказваме, в случай че най-големият лъжец в страната е самата страна, която постоянно ще откри метод да те прецака?

А сметките не са по никакъв начин комплицирани – в образеца, който дадох нагоре имаме доказателство от самия Национален осигурителен институт за пенсия, чийто нов размер е ДВА ПЪТИ по-нисък от този по остарялата формула. В останалите случаи, с които се срещнах, се натъкнах на още по-фрапантни случаи, където разликата доближава до ЧЕТИРИ ПЪТИ.

Ще изтъквам единствено два от тях: понижаване на пенсията от 900 на 270 лв. в единия случай и от 425 на 165 лв., в другия случай. Говорим за разлики в размер на 250 до 650 лв. на месец от всеки нов пенсионер, които страната ще „ икономиса “. А, единствено през тази година у нас ще се пенсионират към 100 хиляди души, от които по самопризнание на Национален осигурителен институт 37 хиляди ще са с понижена пенсия. За една година страната ще ги „ санкции “ с сред 100 и 200 милиона лв., а за идващите 20 години сумата набъбва надлежно на сред 2 и 4 милиарда лв.. Ето по какъв начин пенсионната система замязва на чиста пирамида – вземаме от едни, с цел да дадем на други. И по този начин, до момента в който свършат парите.

Логичният въпрос е за какво се прави всичко това? Щеше да е смешно, в случай че не беше цинично обяснението на Национален осигурителен институт, че по този начин спестявали на хората обикалянето по компаниите в търсене на документи! Истината е, че по този начин се икономисват пари – както видяхме нагоре, сред 2 и 4 милиарда лева за двадесетина години! За гигантския държавен бюджет това е капка в морето. Особено, като се има поради по какъв начин с лека ръка ръководещите прахосват пари за обречени планове като АЕЦ „ Белене “ и „ Турски поток “.

Но за елементарните жители това са изстрадани пари за от малко малко прилични старини. Тези жители не желаят да получават подаяния от политиците под формата на великденски или коледни добавки, или някакви мъгляви обещания за 10% нарастване на пенсиите. Те желаят просто да получават това, за което са спестявали – своите си пари. Защото имат достолепие! И цялостен живот са работили почтено и честно. Ако и политиците имат достолепие, те би трябвало незабавно да оправят кашата, която сами забъркаха, и да анулират скандалната корекция. Или най-малко да вкарат временен интервал, в който хората да избират по коя формула да се пресмята пенсията им. Защото и един жител да има ощетен, това е огромен проблем. Който, когато и да бъде решен, все ще е късно ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР