Според нови свидетелства, Гърция връща незаконно мигранти обратно в Турция.

...
Според нови свидетелства, Гърция връща незаконно мигранти обратно в Турция.
Коментари Харесай

Тежки обвинения срещу Гърция: мигранти са връщани насила в Турция


Според нови свидетелства, Гърция връща нелегално мигранти назад в Турция. Дъждовни води и още три самостоятелни медии откриха очевидци и събраха и други доказателства. Тук са резултатите от извършеното журналистическо следствие.

Млади афганистански бежанци в Истанбул

„ Идваш с нас и ще ти издадем нови документи ", споделили служители на реда на 22-годишния Бахтияр. Афганистанецът бил уверен, че това е нещото, което ще му помогне да осъществя фантазията си да стартира нов живот в Европа.

Два месеца преди този момент младият мъж влезнал в Гърция от Турция, прекосявайки с лодка граничната река Марица - основен маршрут за бежанците, опитващи да се доберат до Европейски Съюз. След това се отправил към бежански лагер „ Диавата " край Солун, само че преди този момент се записал съответно пред гръцките управляващи – наложително изискване за приемането на протекция и първа стъпка в процеса на предоставяне на леговище. Документите му носят датата 12 февруари 2020 година.

Депортиран
Редакцията предлага
През април Бахтияр бил качен на бял микробус и отведен в полицейско ръководство в Солун, където обаче, вместо обещаните нови документи,. По-късно бил претрупан на камион, който се отправил в източна посока. Когато спрял, Бахтияр още веднъж се озовал на брега на Марица – с още доста други претенденти за леговище като него. Започнали да ги товарят на дребни лодки – по десетина в една. Лодкарят говорел на гръцки с служителите на реда, а с бежанците – на техния роден език подари. Дъждовни води не можа да откри сигурно дали служителите на реда са същински. Но по думите на Бахтияр, било ясно, че не за първи път индивидът с лодката прекарва подобен „ товар ".

Заради пандемията от ковид, границата сред Гърция и Турция е затворена, а. Когато Бахтияр и останалите бежанци били свалени на турския бряг, там никой не ги очаквал.

Разказаното от Бахтияр не е изолиран случай. Журналистическо следствие на Дъждовни води, нидерландското издание Trouw,  организацията с нестопанска цел Lighthouse Reports и самостоятелната проверяваща група Bellingcat откри, че и други бежанци са били връщани принудително от Гърция назад в Турция. Техният профил: мъже под 30 години, които пътуват сами. Повечето от тях са афганистанци, само че има и пакистанци и северноафриканци. Една част от тях са били задържани в бежанския лагер „ Диавата ", а други са били арестувани от полицията наоколо до лагера.

Властите отхвърлят

Разследващите публицисти са съумели да съберат доказателства, включително свидетелства на очевидци в Гърция и Турция и полицейска документи, говорещи ясно за това, че има от Гърция в Турция.

Един от върнатите назад в Турция е Рашид, избягал от Афганистан преди 3 години и работил известно време като разносвач в Турция, преди да успее с още двайсетина други бежанци да прекоси Марица с лодка. Два месеца той живял на палатка край бежанския лагер „ Диавата ". В края на март т.г. на връщане от петъчната молитва той бил спрян от въоръжени мъже в цивилно облекло, които га натикали в бял микробус и го отвели в близкото полицейско ръководство. Рашид е уверен, че тези мъже работели в тясно съдействие с служителите на реда. Дъждовни води не може да удостовери връзката сред неуниформените мъже и служителите на реда.

Бахтияр твърди, че нелегално е бил върнат назад в Турция

Има и доста други известия за депортирания през река Марица. Журналистите са открили, че от 31 март до 5 май в бежанския лагер „ Диавата " са осъществени минимум 5 полицейски акции, целящи най-вероятно нелегално връщане на десетки бежанци назад в Турция. Съществуването на противозаконната процедура удостоверява и Василис Пападопулос, шеф на организацията Гръцки съвет за бежанците и някогашен чиновник на миграционните управляващи при предходното ръководство на страната.

На въпрос на Дъждовни води, представител на гръцкото Министерство за миграция и леговище дефинира като „ изфабрикувани, погрешни и непотвърдени " обвиняванията за нарушавания на човешките права от чиновници на гръцките сили за сигурност.

В нарушаване на европейското законодателство

Гърция и други страни по външната граница на Европейски Съюз, като Хърватия да вземем за пример, са. Бившият президент на Международната федерация за човешки права Димитрис Христопулос споделя по този мотив: „ Очевидно тази тактичност е в нарушаване на гръцката конституция и нормалното интернационално право, през Егейско море и река Марица на път за Европа ".
 Пътят на бежанците минава през река Марица
Пътят на бежанците минава през река Марица

Ясно нарушаване на закона вижда в тези практики за връщане на бежанци професорът по европейско право в Университета в Гисен, Германия, Юрген Баст: „ Това опонира на всичко, планувано в европейските закони ", безапелационен е той пред Дъждовни води.

Нито един от очевидците не е бил осведомен от управляващите, че ще бъде върнат назад, каквото планува процедурата, нито пък му е било обяснено какви права има. 

Погубени очаквания за живот в Европа

Сега Рашид населява с други 10 млади афганистанци жилище в Истанбул. И тъй като той обитава в Турция без документи, го грози заплахата. По публични данни на турското държавно управление, през последните две години управляващите са задържали над 300 хиляди афганистанци. От 2018 година насам Турция дава извънредно мъчно леговище на жители на Афганистан.

Трябва да стигна до Европа "

Отчаян, че е попаднал в капан, Рашид продължава да търси трескаво способи да стигне до Европа. „ Не знам какво ще върша тук. Но знам, че нямам никаква виновност, и че ще продължа да се пробвам да мина още веднъж границата. Трябва да продължа по този път ", споделя той.

Съвместна обява на Дъждовни води, нидерландското издание Trouw,  организацията с нестопанска цел Lighthouse Reports и самостоятелната проверяваща група Bellingcat
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР