Според нови прогнози близо 135 000 души може да починат

...
Според нови прогнози близо 135 000 души може да починат
Коментари Харесай

Броят на починалите от коронавируса в САЩ може да достигне близо 135 000

Според нови прогнози близо 135 000 души може да починат от новия ковид в Съединените щати до началото на август, съобщи Ройтерс, като се базира на Института за здравни проучвания и оценки към Вашингтонския университет.

Агенцията отбелязва, че това би означавало близо два пъти повече смъртни случаи от предходните проекции, датиращи от средата на предишния месец, съобщи Българска телеграфна агенция.

Новата прогноза отразява предстоящото до 11 май намаляване на ограниченията за обществено разграничаване в 31 от 50-те американски щата и нарасналата подвижност на локалните поданици. Увеличаването на контактите сред хората ще благоприятства разпространяването на ковид, предизвести институтът, чиито модели се употребяват от Белия дом.

Той към този момент предвижда 134 475 умряли в Съединени американски щати до началото на август - приблизително аритметично сред 95 092 и 242 890 смъртни случая.

В неделя президентът Доналд Тръмп позволи, че близо 100 000 американци може да умрат от новия ковид - повече в сравнение с очакваше преди.

Университетът "Джонс Хопкинс " е записал 1015 умряли от ковид за 24 часа - най-ниския брой от един месец, съобщи Франс прес.

Смъртните случаи в най-тежко засегнатата от пандемията страна не са падали под 1000 от началото на предишния месец. От средата на април Съединени американски щати са блокирани на "плато ", от което по този начин и не могат да стартират да слизат.

Съединените щати са преди всичко в света в мрачната статистика на инфектираните и умрелите. По публични данни от ковид в страната са умряли 68 689 души от близо 1,2 милиона регистрирани инфектирани. Близо 187 180 индивида са оздравели.

Сенатът на Съединени американски щати в това време се събра на първото си пленарно съвещание от пет седмици, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че горната камара на Конгреса прекъсна работа от март - за по-дълго в сравнение с по време на пандемията от испанския грип през 1918 година или след атентатите на 11 септември 2001 година

За разлика от следения от републиканците Сенат, доминираната от демократите Камара на представителите не заседава поради здравните опасности, свързани с ковид.

Сенаторите бяха насърчени да носят маска. 49 от 100-тимата членове на горната камара на Конгреса на Съединени американски щати са над 65-годишна възраст и са считани за рискова група, отбелязва Франс прес.

Очаква се Сенатът да разиска способи за преодоляване на епидемията и рестартиране на най-голямата стопанска система в света.

Пленарното съвещание бе намерено от водача на републиканското болшинство, 78-годишния Мич Макконъл. Той даде обещание Сенатът да бъде "възможно най-разумен и внимателен ".

Лидерът на демократическото малцинство, 69-годишният Чък Шумър, прикани сътрудниците си да се подготвят за "една от най-странните сесии на американския Сенат в актуалната история ".

Сенаторите няма да си стискат ръце и да се събират на групи, отбелязва Франс прес и показва, че коридорите на Капитолия са извънредно спокойни.

Губернаторът на Ню Йорк - най-тежко засегнатия от епидемията американски щат - показа проект за поетапно рестартиране на стопанската система. То ще стартира от определени браншове като строителството и в най-слабо засегнатите региони, съобщи Ройтерс.

Губернаторът Андрю Куомо не уточни съответни дати, на заповедта локалните поданици да си стоят вкъщи изтича на 15 май. Разбирам настроенията на протестиращите, които упорстват за по-бързо обновяване на икономическата интензивност, съобщи Куомо, само че в това време предизвести, че в случай че се прибърза, то епидемията може да пламне с нова мощ. Втората вълна от епидемията от испанския грип пред 1918 година е била по-смъртоносна, означи той.

Губернаторът на Ню Йорк заяви, че досега са били тествани над 1 милион души - към 5 % от популацията на североизточния американски щат.

Това е по-голям дял, в сравнение с в която и да било страна. За съпоставяне в Италия са били тествани 3,5 % от популацията, а в Южна Корея - 1,2 %.

226 нюйоркчани са умряли от ковид в неделя - най-ниския брой за един ден от 27 март, заяви още Куомо.

Общият брой на умрелите в Ню Йорк приближава 25 000. Заразените са над 327 000.

В най-многолюдния американски щат - Калифорния на югозапад - губернаторът Гавин Нюсъм допусна, че някои магазини за търговия на дребно може да отворят в петък, като клиентите няма да влизат вътре, а ще купуват извън, съобщи още Ройтерс.

Офисите и комерсиалните центрове ще останат затворени, а заведенията за хранене ще продължат да оферират единствено храна за у дома.

По данни на Ройтерс в Калифорния са били регистрирани близо 55 000 инфектирани с новия ковид, 2215 от които са умряли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР