Според нов доклад, публикуван днес от Службата за интелектуална собственост

...
Според нов доклад, публикуван днес от Службата за интелектуална собственост
Коментари Харесай

Страните от ЕС губят 15 милиарда евро приходи на година заради фалшиви стоки

Според нов отчет, оповестен през днешния ден от Службата за интелектуална благосъстоятелност на Европейския съюз (СЕСИС/ EUIPO), икономическите и обществените загуби, породени от продажбата на имитации, лишават държавните управления от доходи и могат да финансират осъществяването на тежки закононарушения като наркотрафик и пране на пари.

Докладът пресмята, че държавните управления на Европейски Съюз губят до 15 милиарда евро годишно от съществуването на подправени артикули на пазара вследствие на понижен доход от невнесени от незаконните производители директни и косвени налози и вноски за обществено обезпечаване.

В допълнение, съгласно оценката на Службата, Европейски Съюз губи почти 19 милиарда евро от продажби в секторите козметика и персонална хигиена, вино и спиртни питиета, фармацевтика, игри и играчки. Фалшификатите не се подлагат на същите строги проби както истинските артикули, с цел да бъде несъмнено, че са безвредни за консумация или приложимост.

Загубите от продажба на подправени артикули, по-специално в региона на козметиката и персоналната хигиена, са нарастнали с над 2,5 милиарда евро от публикуването на последния сходен разбор на СЕСИС през 2019 година, което е и най-голямото нарастване измежду изследваните браншове. Приблизително в целия Европейски съюз се губят годишно 14,1% (9,6 милиарда евро) от продажбата на подправени козметични артикули.

Анализът на EUIPO също по този начин демонстрира, че 97% от подправените артикули, избрани като рискови, които са спрени на външните граници на Европейски Съюз, съставляват сериозен риск за здравето на потребителите. Повечето от въпросните артикули са били предопределени за деца и са били играчки или артикули за детска хигиена или облекло.

Проучването, извършено от СЕСИС и Европол, също по този начин разкрива връзката сред подправянето и други тежки закононарушения. От 2016 година насам правоприлагащите органи в целия Европейски Съюз са направили 29 огромни интервенции против фалшификатите и пиратството, които са били ориентирани против проведени незаконни групи, забъркани и в други съществени закононарушения, в това число трафик на опиати и пране на пари.

Търговските банки отпуснаха над 28 млн. лева безлихвени заеми за физически лица

Изпълнителният шеф на Службата Кристиан Аршамбо споделя: „ Фалшифицирането не е закононарушение, в което няма жертви. Фалшивите артикули лишават продажби от законния бизнес и лишават държавните управления от доста нужни доходи. Те предизвикват очевидни опасности за здравето и сигурността на потребителите. Но както демонстрира взаимната ни работа с Европол, приходите от подправяне могат също по този начин да поддържат сериозната проведена престъпност. За да се оправим напълно с този проблем, са нужни съгласувани интернационалните дейности на всички равнища. “

Представените тук оценки са част от Доклада за 2020 година за положението на нарушаванията на правата на интелектуалната благосъстоятелност, който сплотява отчетната работа на СЕСИС в региона на интелектуалната благосъстоятелност на европейско и международно равнище, в това число резултатите от следствията, извършени с Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и Европейското патентно ведомство (EПВ).

Докладът за положението съдържа също и изследване за размера на подправените и пиратските артикули в интернационалната търговия и за приноса на промишленостите с интензивна отбрана на правата на интелектуалната благосъстоятелност във връзка с икономическия напредък, работните места и интернационалната търговия. Докладът включва нови визии за това по какъв начин дребните и междинните предприятия (МСП) биха могли да се възползват от интелектуална благосъстоятелност.

СЕСИС е децентрализирана организация на Европейски Съюз със седалище в Аликанте, Испания. Тя ръководи регистрацията на марката на Европейския съюз (EUTM) и записания дизайн на Общността (RCD), като дава отбрана на интелектуалната благосъстоятелност на територията на всички страни членки на Европейски Съюз. EUIPO също по този начин реализира действия по съдействие с националните и районните служби за интелектуална благосъстоятелност на Европейски Съюз.
Европейската обсерватория за нарушавания на правата на интелектуална благосъстоятелност е основана през 2009 година в поддръжка на отбраната и използването на правата на интелектуалната благосъстоятелност и в помощ на битката с възходящата опасност в Европа от нарушавания против интелектуалната благосъстоятелност. На 5 юни 2012 година е трансферирана към СЕСИС с Регламент (ЕС) № 386/2012 на Европейския парламент и на Съвета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР