Според нов доклад на Световната метеорологична организация (СМО), публикуван днес,

...
Според нов доклад на Световната метеорологична организация (СМО), публикуван днес,
Коментари Харесай

Метеороози: Климатичните промени заплашват с изчезване цели държави

Според нов отчет на Световната метеорологична организация (СМО), оповестен през днешния ден, световното изменение на климата може да унищожи редица дребни островни страни в Тихия океан, бурите и наводненията в Югоизточна Азия и пожарите в Австралия ще станат постоянни феномени, а тропическият хладилник, останал сред Хималаите и Андите, ще изчезне до пет години.

пресмятат, че температурата на морската и океанската повърхнина в югозападната част на Тихия океан се покачва повече от три пъти по-бързо от междинното за света, а топлинните талази в морето трансформират цвета на в миналото ярките коралови рифове и заплашват жизненоважните екосистеми, от които зависи районът.
 Анализ: Климатичните промени изостриха разногласието сред Съединени американски щати и Китай Анализ: Климатичните промени изостриха разногласието сред Съединени американски щати и Китай
Срещата на върха за климата в Глазгоу разкри дълбоките разделения сред Пекин и Вашингтон. Размяната на обвинявания сред техните предста...

СМО предизвестява, че в случай че световните температури се покачат с 2°C над прединдустриалните равнища, съществува риск 90% от кораловите рифове в Кораловия триъгълник и Големия бариерен риф да бъдат съществено разрушени. на океаните трансформират също моделите на циркулация и химическия състав на океаните, което от своя страна въздейства на миграцията на рибите и планктона. Това може да има сериозни последствия за редица дребни острови в Тихия океан, където крайбрежният лов на риба е главната активност, осигуряваща издръжка, занаят, просвета и претовареност. Между 1990 година и 2018 година общото произвеждане на риба към този момент е намаляло със 75% във Вануату, с 23% в Тонга и с 15% в Нова Каледония.

Освен това ледникът на планината Джая, прочут още като пирамидата Карстенс, в Папуа Нова Гвинея, може да изчезне изцяло през идващите пет години, в случай че температурите продължат да се повишават. Това е последният останал тропически хладилник сред Хималаите и Андите.

Докладът " Състоянието на климата в югозападната част на Тихия океан през 2020 година " съдържа като температура, повишаване на морското ниво, стопляне и окисляване на океаните, рисковите метеорологични условия, както и рисковете и въздействията върху стопанската система, обществото и околната среда. В него се прави оценка положението на климата в Югоизточна Азия, в това число Бруней Даруссалам, Индонезия, Малайзия, Филипините и Сингапур, както и в Океания, в това число Австралия, Нова Зеландия и тихоокеанските острови. Това е първият по рода си отчет за този район.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР