Според нов анализ на Международния валутен фонд (МВФ) изкуственият интелект

...
Според нов анализ на Международния валутен фонд (МВФ) изкуственият интелект
Коментари Харесай

МВФ: Изкуственият интелект ще засегне почти 40% от работните места

Според нов разбор на Международния валутен фонд (МВФ) изкуственият разсъдък ще засегне близо 40% от всички работни места, заяви Би Би Си.

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева споделя, че " в множеството сюжети изкуственият разсъдък евентуално ще утежни общото неравноправие ".

Тя добави, че политиците би трябвало да извърнат внимание на " тревожната наклонност ", с цел да " предотвратят по-нататъшното разпалване на общественото напрежение от технологията ".

Разпространението на ИИ сложи под светлината на прожекторите неговите изгоди и опасности.

МВФ съобщи, че ИИ евентуално ще засегне по-голям дял от работните места - съгласно оценките към 60% - в развитите стопански системи. В половината от тези случаи служащите могат да чакат да се възползват от консолидираното на ИИ, което ще увеличи продуктивността им.

В други случаи ИИ ще има способността да извършва основни задания, които сега се извършват от хора. Това би могло да понижи търсенето на работна ръка, да се отрази на заплатите и даже да докара до очистване на работни места.

В същото време МВФ предвижда, че технологията ще засегне едвам 26% от работните места в страните с ниски приходи.

Георгиева съобщи, че " доста от тези страни не разполагат с инфраструктура или квалифицирана работна ръка, с цел да употребяват преимуществата на ИИ, което покачва риска, че с течение на времето технологията може да задълбочи неравенството сред нациите ".

В по-общ проект, при служащите с по-високи приходи и по-младите служащи може да се следи непропорционално нарастване на заплатите след въвеждането на ИИ.

МВФ счита, че служащите с по-ниски приходи и по-възрастните могат да изостанат.

" От решаващо значение е страните да основат всеобхватни мрежи за обществена сигурност и да предложат стратегии за преквалификация на уязвимите служащи ", сподели госпожа Георгиева. " По този метод можем да създадем прехода към ИИ по-приобщаващ, като защитим средствата за прехранване и ограничим неравенството. "

Анализът на МВФ се разгласява в миг, когато международните бизнес и политически водачи се събират на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария.

ИИ е тематика на разискване след внезапното повишаване на известността на приложения като ChatGPT.

Технологията е изправена пред засилено контролиране в целия свят. Миналия месец представители на Европейския съюз реализираха авансово съглашение за първите в света всеобхватни закони за контролиране на потреблението на ИИ.

Европейският парламент ще гласоподава предложенията за закон за ИИ при започване на тази година, само че всяко законодателство няма да влезе в действие най-малко до 2025 година

Съединени американски щати, Обединеното кралство и Китай към момента не са разгласили свои лични насоки за ИИ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР