Според нея в двата наблюдавани пункта – на плажа в

...
Според нея в двата наблюдавани пункта – на плажа в
Коментари Харесай

Експерти: Морската вода във Варна е чиста, всички показатели са в норма


Според нея в двата следени пункта – на плажа в " Аспарухово “ и на Офицерския плаж - Варна микробиологичните индикатори на водата са отлични. Именно тези два пункта са старт и край на 80-ия юбилеен маратон Галата – Варна. В числа: на плажа в " Аспарухово “ са измерени под 15 единици на 100 куб. см. вода на ентерококи и ешерихия коли. Референтната стойност за ентерококи е 200 единици, а за ешерихия коли – 500 единици.

Стойностите за плаж Офицерски, където ще финишират плувците, са надлежно 77 единици за ентерококи и 61 за ешерихия коли, т.е. в пъти под нормата.

Перфектни са стойностите към края на юни и на Южния плаж във Варна, където на 1 август е всеобщото плуване в морето 1000 х 1000. Пробите демонстрират, че и за двата изследвани индикатори стойностите са под 15 единици при същите референти граници.

" Всяка седмица вършим регулярни инспекции за качеството на морската вода, като нашите специалисти вземат проби от 23 разнообразни пункта, все в зоните за къпане. Стойностите от последните към този момент проби демонстрират, че водите са в чудесно положение. И няма съображение за здравен риск и терзание към сегашния миг “, разяснява доктор Елена Генева, зам.-директор на РЗИ-Варна.

Очаква се идващите проби да излязат в околните дни. До края на юли се плануват още две проби за непорочност на морската вода.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР