Според неотдавнашно проучване платото Алтиплано в пустинята Атакама в Южна

...
Според неотдавнашно проучване платото Алтиплано в пустинята Атакама в Южна
Коментари Харесай

Къде се намира най-слънчевото място на Земята?

Според неотдавнашно изследване платото Алтиплано в пустинята Атакама в Южна Америка е най-слънчевото място на Земята. Това високопланинско плато, ситуирано в някои елементи на Чили, Боливия и Перу, има активност на слънчевата светлина, сходна на тази на Венера. Това го прави изгаряща дестинация за слънчеви бани, оповестява БГНЕС.

Сателитни данни сочат, че Алтиплано е най-слънчевото място на Земята. За да потвърдят това, през 2016 година учените построиха атмосферна обсерватория в пустинята. Данните, събрани от тази обсерватория, записаха международен връх по слънчево греене. Става въпрос за стряскащите 2177 вата на квадратен метър по време на лятното слънце през януари 2017 година Целогодишната междинна стойност беше измерена на 308 вата на квадратен метър, което е връх за света.

Въпреки че пустинята Атакама не е толкоз гореща, колкото Венера, интензивността на слънчевата светлина, която получава, е сравнима. Изследователите откриват, че интензивните интервали на слънчево облъчване се дължат частично на отражението от високопланински раздрани облаци.

Изследователите допускат, че платото Чайнантор в пустинята Атакама би било идеално място за тестване на сигурността и издръжливостта на бъдещи фотоволтаични електроцентрали, проектирани да устоят на рискови съмнения на слънчевата светлина.

В умозаключение, макар че Алтиплано в пустинята Атакама може да е най-слънчевото място на Земята, феновете на слънчевите бани би трябвало да бъдат внимателни заради изключителната активност на слънцето. Ако се в миналото се озовете в този район, е значимо е да предпазвате кожата си със първокласен слънцезащитен крем.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР