Според него ВСС е трябвало да съобрази всички обстоятелства кой

...
Според него ВСС е трябвало да съобрази всички обстоятелства кой
Коментари Харесай

Андрей Янкулов: Абсурд е, че само прокурори си избраха кой да изпълнява длъжността главен прокурор

Според него Висш съдебен съвет е трябвало да съобрази всички условия кой да извършва длъжността основен прокурор. „ Абсурд е, че единствено прокурори си избраха кой да извършва длъжността основен прокурор ”, сподели Янкулов.

Той счита, че Висш съдебен съвет е трябвало да съобрази всички условия кой да извършва длъжността основен прокурор. „ Абсурд е, че единствено прокурори си избраха кой да извършва длъжността основен прокурор ”, сподели Янкулов.

" Ако Пленумът на Висш съдебен съвет реши, че Прокурорската гилдия е надвишила компетентността си да избере изпълняващ функционалностите на основен прокурор, то решението за назначение на Борислав Сарафов би трябвало да се обезсили. В подобен случай Пленумът би трябвало да избере друго лице за изпълняващ длъжността, което е отвън кръга от заместниците на Иван Гешев ". Това съобщи юрист Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд в ефира на предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

„ За мен е повече от несъмнено, че фигурата на Сарафов не може да провокира публично доверие. Човек с неговия профил – дълги години заместител на Сотир Цацаров, след това – заместител и на Иван Гешев, не може да буди публично и професионално доверие ”, сподели Янкулов.

По думите му колкото бързо досегашният основен прокурор Иван Гешев беше освободен, толкоз бързо бе назначен и неговият краткотраен правоприемник Борислав Сарафов. „ Това демонстрира съгласуване на дейностите. Целта очевидно е била не просто освобождението на Гешев, само че и назначението на Сарафов за някакъв интервал от време. Ако политическата власт не може да се консолидира, той може да остане дълго на поста ”, счита още юристът.

 

" Новата процедура за избор на нов основен прокурор да се задвижи от новия състав на Висшия правосъден съвет. За да стане това, би трябвало да има смяна в Конституцията, за което пък е нужна политическа консолидация ", изясни целия механизъм Янкулов.

По думите му не е нужно унищожаване на фигурата на основния прокурор, а единствено да се увеличи отчетността. Това може да стане посредством преформатиране на Прокурорската гилдия, с цел да има баланс с фигурата на основния прокурор, счита той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР