Според него това може да се случи в края на

...
Според него това може да се случи в края на
Коментари Харесай

Д р Адемов Възможна е корекция в новата формула за изчисляване на пенсиите

Според него това може да се случи в края на годината

Възможно е след разбор в края на годината да се стигне до поправяне на новата формула за пресмятане на размера на пенсиите, в случай че има фрапантни отклонения. Това сподели пред БНР Хасан Адемов, ръководител на обществената комисия в Народно събрание от Движение за права и свободи. Според специалисти измененията ще ощетят 37% от популацията. Адемов обаче сподели, че такова нещо не може да се твърди. Според новата формула пенсиите ще се пресмятат единствено от приходите, върху които са внасяни осигуровки след 1 януари 2000 година. Заложен е и таван на самостоятелния коефициент при пресмятане на размера на пенсията.
В предаването " Преди всички " Адемов разяснява тези 37 %, че информацията е основана на представителна извадка на пенсионираните през 2017 година. " Стигнало се е до извода, че 80 хиляди души могат да получат по-малък самостоятелен коефициент, в случай че изчислението е по новите правила. Формулата, която действаше до края на 2018-а година, предвиждаше решаващи да бъдат трите последни години с най-голям приход. После се стигна до извода, че преди 1997-а година не е имало указател и оптимален застрахователен приход ", изясни доктор Адемов. Според него не би трябвало да се разрешава единични нарушавания, в случай че ги има, да служат за мотив да бъдат осъдени тези, които са били правилни към осигурителната система. " Онези, които са били с висок застрахователен приход преди 2000 година, а след това е понижен, фактически ще имат понижаване на самостоятелния коефициент. Над 3000 души у нас са с пенсия с размер над 2000 лв.. Ако са спазвали закона към онази дата, не могат да бъдат ощетявани. Факт е, че в България мъчно могат да се одобряват сходни пенсии, само че това не може да бъде мотив против тях. Този диалог минава през доверието в осигурителната система. Трябва да накараме младежите да се обезпечават върху действителни приходи. Без доверие няма осигурителна система, която да действа обикновено ", добави доктор Адемов.
Той сподели още, че " нов метод може да има единствено въз основата на сериозен разбор ".
" В момента става дума за терзания и страхове, не толкоз за действително ощетяване. Отклоненията могат да дойдат от броя на хората, които преди 2000 година са имали висок приход, а след това внезапно е понижен. Не бива този математически модел да основава терзания, дано да изчакаме до края на годината ", добави Адемов.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР