Според него поведение на „Има такъв народ“ е свързано с

...
Според него поведение на „Има такъв народ“ е свързано с
Коментари Харесай

Доц. Петър Чолаков пред Фрог: Правителството е пред смъртна опасност. ИТН губят електорат и избраха да разтурят седянката

Според него държание на „ ИТН “ е обвързвано с намаляващата електорална поддръжка: „ Пред тях стартира да се заражда следната алтернатива – дали да останат във властта, обаче да продължат да губят поддръжка, или по някакъв метод да разтурят седянката, да играят соло и да се извърнат против досегашните си другарчета. Ето това през днешния ден се случва “.

Доц. Петър Чолаков вижда вид, само че не изключително реален, 47-мият парламент въпреки всичко да се яви на изправителен и да се опита да образува ново държавно управление.

Според него ГЕРБ не са изключително заинтересувани тъкмо в този момент да поемат щафетата. „ Ако опре до „ Продължаваме промяната “ да образува ново държавно управление, моето чувство е, че те по-скоро ще търсят нови избори “, счита политологът.

Ето какво още сподели пред Фрог доцент Петър Чолаков:

Как ще коментирате държанието на „ ИТН “ и на водач й Слави Трифонов?

Това не е първият мотив, по който се спори за въпросните пари за автомагистралите. Този въпрос към този момент беше подложен и докара до много разгорещени диспути. Но аз бих излязъл отвън този подтекст и бих сложил нещата малко по-общо. Според мен настоящето държание на „ ИТН “ е обвързвано с тяхната намаляваща електорална поддръжка. Може би преди към два месеца аз споделих, че защото има избрани партии във властта, една от тях Има Такъв Народ, а това важи и за „ Продължаваме Промяната “, чиято поддръжка спада, пред тях стартира да се заражда следната алтернатива – дали да останат във властта, обаче да продължат да губят поддръжка, или по някакъв метод да разтурят седянката, да играят соло и да се извърнат против досегашните си другарчета. Ето това през днешния ден се случва. Миналата седмица гостувах в предаването на Тошко Йорданов по тяхната телевизия и тогава той сподели, че те са тръгнали по страната да приказват с хората. Аз непосредствено му зададох въпроса: „ Вие да не би да се готвите за избори? “. И той, както се споделя, премълча и не отговори на този въпрос. Тогава по-скоро останах с чувството, че се готви нещо в тази посока. Ако би трябвало да бъда изцяло почтен и прям, не съм изключително сюрпризиран.

Според Вас имат ли късмет от Има Такъв Народ въобще да съживят електората си по този метод?

В този случай политиката е въпрос както на хазарт, по този начин и на усет и чувство на нещата. Дори социолозите си служат с вероятности, с % на грешката и така нататък Така че никой не може да каже сигурно какво би се случило. Предполагам, че от Има Такъв Народ са видели тази наклонност, тъй като стават шест месеца, откогато са във властта. Забелязали са наклонността, че губят поддръжка. Според някои социологически организации „ ИТН “ са покрай чертата и има риск, в случай че продължат да стоят в обединението, да изпаднат под нея. Затова рискуват и се пробват да трансформират нещо в държанието си, пък, както с споделя, дай Боже да им донесе нещо положително. Това е повода да работят по този метод. Дали ще докара до покачването на политически дивиденти, никой не може да каже сигурно. Зависи по какъв начин си изиграят картите.

Какво следва оттук насетне?

Никой не може да каже тъкмо какво следва. Не се ангажирам да предсказвам. Но съществува и подобен вид, а точно 47-мият парламент въпреки всичко да се яви на изправителен и да се опита да образува ново държавно управление. Според мен този вид не е изключително реален. „ Продължаваме Промяната “ също означават отрицателна наклонност, за тях политическата поддръжка също върви надолу. При ГЕРБ нещата са се нормализирали като първа политическа мощ. Евентуално да си създадат сметката и да кажат дали са подготвени да поемат ръководството. Не съм сигурен, че това е по този начин. За тях най-хубавият вид беше сегашните ръководещи да продължат още няколко месеца, да се доизпокарат, още повече да се срутен взаимно и на този декор Борисов и ГЕРБ да се върнат на бял кон. Така че, съгласно мен, ГЕРБ не са изключително заинтересувани тъкмо в този момент да поемат щафетата. Ако опре до „ Продължаваме промяната “ да образува ново държавно управление, моето чувство е, че те по-скоро ще търсят нови избори.

Какво би се случило на едни възможни нови избори? Имат ли късмет „ Възраждане “?

„ Възраждане “ се борят за трето-четвърто място, най-малко доколкото знаем от социологическите организации, изключвайки партенките и Facebook социологиите, които се пуснаха. Но е допустимо да получат добър резултат. Те бяха съпротива на основните тематики и цели, изведени от това ръководство – влизане в Еврозоната през 2024 година, Украйна и имунизирането. „ Възраждане “ са контрапункт на всички тези тематики. Какво се случва в този момент? Това държавно управление е пред смъртна заплаха, пред цялостен разпад. На този декор Костадин Костадинов още повее изпъква като човек, който счита, че може да предложи някакви напълно различно решение. Така че може би това в действителност ще се окаже неговия златен късмет. Дали ще успее да го осъществя, следва да забележим.

Интервю на Веселка Иванова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР