Според него конфронтацията нараства и се чертаят нови разделителни линии

...
Според него конфронтацията нараства и се чертаят нови разделителни линии
Коментари Харесай

Радев към ДБ: Ще връча третия мандат след Нова година, за да бъдат изборите през март

Според него борбата нараства и се чертаят нови разграничителни линии

Модернизацията на армията би трябвало да бъде приоритет на всички политици, само че откакто за 8 месеца не е свършено нужното, би трябвало ли да считам, че сте путинифили под прикритие, обърна се Радев към Демократична България, които участваха в кабинета " Петков ".

Няма да насроча избори за януари и февруари. Ще връча третия мандат след Нова година, тъй че изборите да са през март. Силно се надявам да не се стига до трети мандат. Това съобщи изрично президентът Румен Румен Радев по време на консултациите с шестата по величина парламентарна мощ в 48-ото Народно заседание „ Демократична България “ (ДБ). Няма дребни и огромни политически сили в Народното събрание, тъй като отговорността е обща, съобщи президентът при започване на консултациите.

" На последните избори българските жители не гласоподаваха доверие на нито една политическа мощ сама да ръководи, в противен случай – Народното събрание е фрагментиран. Това прави напъните за лъчение на болшинство за решение на значимите проблеми пред българското общество един сложен, само че не неосъществим развой. Още повече, че с изключение на съставянето на държавно управление, пред Народното събрание стоят още доста други значими задания ", напомни президентът.

" Следя със угриженост това, което се случва в българския парламент и ми се коства, че не това чакат българските жители. Това, което чакаме всички, е консолидация за намиране на сполучлива формула за сформиране на ръководство, за решение на значимите проблеми ", сподели още президентът. Според него обаче борбата нараства и се чертаят нови разграничителни линии.

" Политическата система върви към накъсване ", посочи Христо Иванов и съобщи, че е нужен разговор, само че той да не е на безпринципна основа. Демократична България ще прави оценка по три критерии - правосъдната промяна, ясното отношение към въпросите на сигурността, рационален стопански запас, дали да съм се научили да водим разговор съдържателно и можем да демонстрираме самоограничения.



" Вие съвсем 8 месеца управлявахте, какво направи вашето държавно управление за модернизацията на армията ", попита остро президентът. Христо Иванов отговори, че ръководството, в което е взела участие Демократична България, е незадоволително. Ние внесохме законодателни оферти да се сътвори фонд, в което да се натрупат средствата, които се отделят за модернизацията на армията. Това е комплициран развой, който не може да стане за една нощ, добави той по отношение на модернизацията на отбранителните сили. И обществени стратегии би трябвало да има, и финансиране за защита, акцентира Христо Иванов.

Модернизацията на армията би трябвало да бъде приоритет на всички политици, само че откакто за 8 месеца не е свършено нужното, би трябвало ли да считам, че сте путинифили под прикритие, обърна се иронично президентът към " Демократична България ", които участваха в предходното постоянно държавно управление. Не считаме, че сме атакували управлението на министерството на защитата. Путин има интерес от една разединена Източна Европа, счита съпредседателят на Демократична България. Ако българските служби имат информация, че едно или друго дейстиве ще вкара България във война, това значи, че незабавно би трябвало да се свика КСНС. Не съм сигурен, какъв брой е работлив този диалог, акцентира Иванов. Този вид разкрачени позизии не са в полза на България, счита Иванов. " Крим е съветски ", е една фраза която тежи, съобщи Христо Иванов като подсети думи на президента от предизборната акция през 2021 година, че Крим е съветски. Анексирането на Крим е в нарушаване на интернационалното право, само че съветските самолети изхвърчат от Крим, това е справедлива действителност, отговори президентът.

" Най-важният ни ангажимент към НАТО е да можем да поддържаме нашите отбранителни качества. Вие казвате, че ще дадем оръжие на Украйна, само че ще получим такова от Алианса, както са създали други страни. Как си го представяте? ", попита Радев.

" Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, след това - получаваме. Лошото е, че поредност от държавни управления отхвърлиха да са дейни и трябваше да се намеси Народното събрание. Вие пък месеци наред твърдите, че сходно решение ще ни вкара във война. Не трябваше ли тогава да свикате КСНС и да ни запознаете с информацията за съответните опасности за България от тази война ", уточни от своя страна Иванов.

" Още февруари превантивно свиках КСНС. Националната сигурност изисква извънредно отговорно отношение, не търпи аматьорски осъществявания, изисква гаранции ", отвърна президентът. Да пазя своите хора, това е мой жанр на работа, акцентира президентът. Когато се нападат хората към мен, аз не мога да си мълча, съобщи изрично Румен Радев. Той направи отпратка към обява на Иванов в обществените мрежи и сподели: " Хората от моята кохорта са приключили американски академии, а от вашата - руски ". Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР