Според научни литературни източници, тренировките сутрин са по-ефективни от тези

...
Според научни литературни източници, тренировките сутрин са по-ефективни от тези
Коментари Харесай

Защо трябва да тренираме сутрин

Според научни литературни източници, тренировките заран са по-ефективни от тези през по-късните часове на деня. По-добрите резултати се дължат на усъвършенствано " ръководство " на метаболитните пътища и енергийната хомеостаза.

Съвкупността от хранителния банкет, метаболизма и систематичните енергийни разноски дружно играят значима роля в поддържането на енергийната хомеостаза и предотвратяването на разнообразни метаболитни нарушавания.

Циркадният темп е главния фактор оказващ въздействие върху регулацията на енергийния метаболизъм. Следователно синхронизирането на тренировките с него могат да бъдат ефикасен метод за повишение изгодите за здравето от упражненията, както и за поддържане на съответен енергиен баланс.

Упражненията контролират мускулния метаболизъм, чиято функционалност е директно обвързвана с циркадния темп на тялото.

Според изследвания утринните аеробни извършения провокират забележителна редукция на нощното систолично кръвно налягане, в съпоставяне със следобедните или вечерните упражненията.

Сутрешните извършения също се свързват и с по-голяма дълготрайност на дълбокия сън през нощта.

Относно риска от хипогликемия при пациенти с диабет е открито, че упражненията в ранните часове на деня водят до по-нисък % на случаите и усъвършенстван метаболитен надзор спрямо извършения, изпълнявани през следобедните часове.

При тренировките през дейната фаза от деня се следи оптималната клетъчна консумация на О2 и по-висок ревитализиращ резултат спрямо упражненията по време на етапа за отмора - следобяд.

Като цяло утринната физическа интензивност е потребна за мускулния метаболизъм, защото се следи нараснало активиране на гликолитичните пътища, по-високо потребление на въглехидрати и различни енергийни източници, нараснало разграждане на мазнини и аминокиселини и акомодация към систематичния разход на сила.

Повишената скорост при гликолизата и произлизащото от това - привършване на въглехидратните източници, се дължи на активиране на индуцируемия от хипоксия фактор 1α (HIF 1α).

Поради тези аргументи може да се каже, че времетоq в което човек тренира има значима роля за повишение на метаболитните изгоди от направените извършения.

Въпреки позитивите от утринните тренировки е значимо да се има поради и самостоятелната търпимост към физическо натоварване при всеки човек.

Поради тази причина физическата интензивност на трениращите би трябвало да бъде съобразена с техния живот и привички - дали са по-активни заран или вечер. При някои от тях утринните извършения могат да се отразят демотивиращо, което да докара до по-малко изгоди за здравето.

Оптималното време за тренировки варира по отношение на опциите на трениращия. Важно е да се поддържа избрана поредност.

Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР