Според националната статистика вътрешното потребление нараства с 4.9% на годишна

...
Според националната статистика вътрешното потребление нараства с 4.9% на годишна
Коментари Харесай

Икономиката расте с 3.7% през третото тримесечие от износ и потребление

Според националната статистика вътрешното ползване нараства с 4.9% на годишна база през третото тримесечие до над 21.5 милиарда лева по настоящи цени.

© Цветелина Белутова Темпът на стопански напредък в България леко се забавя от 3.8% през второто тримесечие на годишна база до 3.7% за интервала юли - септември. Спадът е в унисон с общата наклонност в Европейски Съюз и се дължи значително на по-слабо вътрешно ползване, демонстрират експресните оценки на Национален статистически институт, които са най-ранната картина за представянето на стопанската система.

Данните на Евростат пък демонстрират, че българският ритъм на напредък продължава да се движи над междинното за Европейски Съюз (1.3%) и еврозоната (1.2%) и е третият най-голям от 20-е стопански системи, които имат налични оценки. На първо и второ място са Унгария с 4.8% и Полша с 4%. Като цяло 15 страни регистрират по-слаб или неизменен ритъм през третото тримесечие, а в Белгия, Италия, Германия, Холандия и Финландия е очевидно леко ускоряване на годишна база.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Потреблението продължава да води

Според националната статистика вътрешното търсене нараства с 4.9% на годишна база през третото тримесечие до над 21.5 милиарда лева по настоящи цени. Подробна разбивка към момента няма, само че евентуално главният мотор на потреблението са семействата поради намаляващата безработица и растящите с двуцифрен ритъм заплати както в обществения, по този начин и в частния бранш. При инфлация от малко над 2% за интервала това значи, че действителната покупателна дарба в страната пораства.

Засега наподобява, че темпът на покачване на потреблението се забавя от регистрираните през предходното тримесечие 5.5%, само че данните могат да бъдат ревизирани след месец.

От друга страна бруто капиталообразуване леко се форсира до растеж от 2.2%, което в настоящи цени се равнява на сума от близо 5.8 милиарда лева За разлика от предходното тримесечие износът на артикули и услуги също излиза на плюс от 0.4% по отношение на година по-рано, като тук евентуално фактор е летния туристически сезон. Вносът пък пада с 1.7% на годишна база през третото тримесечие, като по този начин приносът на чистия износ към икономическия напредък е позитивен.

Бъдещето не е ярко

По-голямата част от интернационалните институции като Европейска комисия, МВФ и Световната банка покачиха упованията си за българската стопанска система през 2019 година до над 3.5%, което би било ускоряване по отношение на регистрираните 3.1% през предходната година. Нагласите за следващата година обаче са по-песимистични. Така да вземем за пример най-висока е прогнозата на Министерството на финансите - 3.3% растеж на Брутният вътрешен продукт прз 2020 година, а МВФ залага на 3.2%. Други институции като Световната банка и Европейска комисия чакат 3%, а Уникредит Булбанк - 2.9%.

От изявление на подуправителя на Българската национална банка (БНБ) Калин Христов по време на конференцията " Банките и бизнесът " излиза наяве, че не е изключено в малко по-дълъг небосвод забавянето на икономическия напредък в Европа да е непрестанно.
Безработицата пада до рекордните 3.7%

Ако се съди по последните данни на националната статистика, пазарът на труда продължава да намира запаси и да притегля нови хора към редиците на трудещите се, макар все по-отчаяните вопли на бизнеса за дефицита на фрагменти. През третото тримесечие на годината заетите се усилва със 79 хиляди по отношение на същия интервал на предходната година, с малко над 36 хиляди души нараства и броят на дейното население (т.е. тези, които работят или търсят заетост). Така коефициентът на безработица пада до немислимите до неотдавна 3.7%, демонстрира статистиката на Национален статистически институт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР